PARC
Algemeen
Een fase I/II studie waarinj de veiligheid en effectiviteit wordt onderzocht van gepegyleerd recombinant humaan arginase (BCT-100) bij kinderen en jongvolwassenen met terugkerende of onbehandelbare kanker
- Leeftijd
- Zowel volwassenen als kinderen
- Fase onderzoek
- Fase 1/2
- Bij diagnose
-
- Leukemie
- Glioom
- Sarcomen
- Neuroblastoom
Dit onderzoek is een zogeheten fase I/II onderzoek. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel BCT-100 is bij kinderen en jongvolwassenen met neuroblastoom, sarcoom, hooggradig glioom of leukemie. In het eerste deel van het onderzoek wordt de dosering bepaald die het meest veilig en effectief is. In het tweede deel van het onderzoek wordt met die bepaalde dosering van BCT-100 de veiligheid van het middel nader onderzocht.
Eerst bepalen we of de patiënt mee kan doen. Dat noemen we ook wel “screening”. Afhankelijk van het type kanker van de patiënt wordt de aandoening onderzocht middels verschillende technieken: In geval van een leukemie wordt het beenmerg onderzocht en wordt een ruggenmergpunctie verricht. In geval van een neuroblastoom ondergaat patiënt een MRI of een CT scan , tevens een MIBG scan en wordt het beenmerg onderzocht. Een MRI scan is een scan van het lichaam waarbij aan de hand van radiogolven en magnetische straling de organen in het lichaam zichtbaar worden gemaakt op de scan. Een CT scan is ook een scan van het lichaam aan de hand van röntgenstralen, alleen laat deze scan t.o.v. een gewone röntgenfoto het lichaam in plakjes zien. Een MIBG scan is een scan van het lichaam waarbij je een radioactief gelabeld hormoon krijgt toegediend. Dit hormoon bindt zich specifiek aan tumorcellen, waardoor de tumor zichtbaar wordt op de scan. Indien patiënt is gediagnostiseerd met een terugkerende sarcoom ondergaat patiënt een MRI of een CT-scan. Indien patiënt een hooggradig glioom heeft, krijgt patiënt in de screeningsfase een MRI van de hersenen en de ruggengraad. Naast bovengenoemde onderzoeken zal de arts een uitgebreid lichamelijk onderzoek verrichten bij de patiënt waarbij lengte, gewicht, bloeddruk en hartslag gemeten worden Ook vraagt de arts naar de medische geschiedenis van de patiënt . Daarnaast wordt er uitgebreid laboratorium onderzoek verricht. Bij meisjes in de vruchtbare leeftijd wordt tevens een zwangerschapstest afgenomen. Behandeling We behandelen de patiënt gedurende 8 weken met een één uur durend infuus met BCT-100 1 x per week. Na 8 weken behandeling wordt het effect bepaald aan de hand van laboratoriumonderzoek. Bij een goede respons wordt de patiënt wederom 8 weken behandeld en wordt opnieuw het effect bepaald. Dit herhaald zich met een maximum van 24 weken. Bij verergering van de ziekte wordt de behandeling gestopt. De behandeling wordt ook gestopt als de bijwerkingen te ernstig zijn. Dan wordt ook wel gesproken van dosis limiterende toxiciteit. Bezoeken en metingen Voor het onderzoek is het nodig dat de patiënt en ouder(s) gedurende een half jaar wekelijks naar het ziekenhuis komt. Een bezoek duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Er zal dan het volgende gebeuren: - Om te controleren hoe het met de gezondheid van de patiënt gaat, doen we bij elke bezoek een lichamelijk onderzoek waarbij tevens gewicht, bloeddruk en hartslag wordt gemeten - We nemen elk bezoek bloed af om de gezondheid van de patiënt te controleren. Deze bezoeken gaan meestal zoals u dat gewend bent bij poliklinische controles van de patiënt .
- Onderzoeksgebied
- veiligheid, werkzaamheid, farmacokinetiek, farmacodynamiek, dosis-respons
- Soort onderzoek
- interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Kinderen in de leeftijd van 1 tot 25 jaar met een aantoonbare vorm van terugkerende/ of niet behandelbare vorm van kanker: 1.Leukmie: ALL/AML 2. Neuroblastoom 3. Sarcoom 4. Hooggradig glioom
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Inclusiecriteria
Inclusiecriteria zijn de kenmerken die potentiële deelnemers moeten hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan een klinisch onderzoek. Ze beschrijven de criteria voor de patiëntenpopulatie en patiëntenselectie. De inclusiecriteria (en exclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed zijn gedefinieerd, vergroten de inclusie- en exclusiecriteria de kansen dat het onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. Ook beschermen ze de deelnemers tegen letsel en minimaliseren ze de risico's.
:
leeftijd 1 tot 25 jaar
bevestigde aandoening: ALL, AML, neuroblastoo,. sarcoom of Hooggradig glioom.
bevestiging van ziekte progressie door radiologisch onderzoek of labonderzoek.
Aantoonbare aandoeniing beenmerg (groep1) of ten minste een aantoonbare locatie van de aadoening radiologisch vastgesteld (groep 2,3,4 )
Gezonde leverfunctie met een totale bilirubin kleiner of gelijk aan 1,5 x bovengrens van normaal en een ALT waarde 3 x bovengrens van normaal
Negatieve zwangerschapstest voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd binnen 7 dagen voor de start van de studie.
Seksueel actieve patiënten moeten instemmen met gebruik van adequate voorbehoedmiddelen om zwangerschap te voorkomen tot 1 jaar na einde studie.
Patiënt en/of ouders/voogd moeten met een getekend toestemmingsformulier akkoord gaan met deelname aan de studie
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Eerder behandeling met arginine afbrekend middel (bacterieel of humaan) of arginine inhibitor. Aanwezigheid van een behandeling gerelateerde toxiciteit hoger dan CTCAE graad 3
Zwangere of borst voedende vrouwen.
Aantoonbare ongecontroleerde infectie
BCT-100 wordt voor het eerst onderzocht in kinderen en jongvolwassenen (<25 jaar). Bijwerkingen en de ernst van bijwerkingen zijn nog niet bekend. BCT-100 is onderzocht bij volwassenen. Bij volwassenen zijn geen ernstige bijwerkingen waargenomen tot op heden. De volgende bijwerkingen zijn gezien: diarree, abnormale leverfuncties benauwdheid buikpijn. Omdat effect van BCT100 onbekend is op ongeboren kind, moeten jongvolwassenen die seksueel actief zijn contraceptie gebruiken om te voorkomen dat zij zwanger raken ten tijde van de studie tot 1 jaar erna. Ook wordt medewerking gevraagd aan zwangerschapstesten tijdens de studie. De testen die tijdens de screening worden gedaan, worden elke 8 weken en aan het einde van het onderzoek herhaald. Dit zou bij standaard behandeling van uw kind ook plaatsvinden. Extra onderzoek De MIBG scan bij patiënten met neuroblastoom wordt alleen herhaald op week 8 , 16 24 en aan het einde, als de scan bij de start van het onderzoek positief was. Indien herhaald, wordt dit gezien als extra onderzoek. Ook het onderzoek aan het beenmerg wordt bij deze groep alleen herhaald als er bij de start ook tumor cellen zijn gevonden in het beenmerg. Extra bloed en beenmerg worden zoveel mogelijk gecombineerd met de reguliere bloedafnames: - Bij de (standaard) beenmergpunctie voorafgaand aan de behandeling nemen we een buisje extra beenmerg af voor onderzoek. Het tweede buisje is dus extra. - Extra bloedafname voor onderzoek naar de ziekte, maar ook naar opname, verspreiding en afbraak van het medicijn BCT-100 door het lichaam: bij het eerste bezoek, week 1, 5 9 17 en 25, en bij het laatste bezoek. Daarnaast zijn er de volgende extra onderzoeken: - Meisjes in de vruchtbare leeftijd die aan dit onderzoek willen deelnemen mogen niet zwanger worden. Als uw dochter al menstrueert, zal er tijdens de screening bloed of urine worden afgenomen om uit te sluiten dat uw dochter zwanger is. Dit herhalen we elke 8 weken en aan het einde van dit onderzoek. Al het onderzoek dat als extra wordt beschouwd boven op de standaard onderzoeken wordt in Bijlage C va de informatiebrief ook aangemerkt met een teken.
wekelijkse behandeling met 1 uur durend infuus met 100 mL gepegyleerd BCT-100.