PATHWAY (INCB 50465-309)
Algemeen
Een gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd, fase 3-onderzoek om de werkzaamheid en veiligheid te beoordelen van parsaclisib bij deelnemers met primaire warme auto-immuun hemolytische anemie (wAIHA) (PATHWAY)
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 3
- Bij diagnose
-
- Auto-immuun hemolytische anemie
Primair - De werkzaamheid evalueren van parsaclisib als behandeling van deelnemers met wAIHA. Secundair - De werkzaamheid van Parsaclisib verder evalueren als behandeling van deelnemers met wAIHA.
Gerandomizeerd, Dubbelblind Dubbele blindering is een methode die wordt toegepast in klinische onderzoeken om het risico van vertekening te verlagen, wat bewust of onbewust kan optreden wanneer onderzoeksdeelnemers en/of onderzoekers weten welke deelnemers welke behandeling (of placebo) krijgen. In een onderzoek met één behandelgroep en één placebogroep betekent blindering bijvoorbeeld dat de deelnemers niet weten in welke groep ze zijn ingedeeld. In een dubbelblind onderzoek weten noch het onderzoeksteam noch de deelnemers in welke groep de deelnemer is ingedeeld. Soms wordt de term 'enkelblind' gebruikt om onderzoeken te beschrijven waarin de deelnemers niet weten in welke groep ze zijn ingedeeld maar het onderzoeksteam wel. , Placebo In klinische onderzoeken is een placebo een geneesmiddel zonder werkzame bestanddelen. Placebo's hebben geen bekende medische effecten. Het 'placebo-effect' is een gunstig effect of bijwerking ervaren door patiënten die een placebo innemen ondanks het feit dat het geen geneesmiddel betreft. gecontroleerd, multicenteronderzoek
Onderzoekspopulatie
Mannen en vrouwen van 18 jaar of ouder met primaire wAIHA, een hemoglobineniveau tussen 6,5 en < 10 g/dl met symptomatische anemie bij de screening, een FACIT-F-score ≤ 43 bij de screening zonder een onderliggende lymfoproliferatieve maligniteit of AIHA die ondergeschikt is aan een auto-immuungerelateerde aandoening, waarbij ten minste 1 eerdere standaardtherapie mislukt is waarvan bekend is dat deze klinisch voordeel verleent, of die geen behandeling verdragen of voor wie behandeling gecontra-indiceerd is.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
1. Vermogen om een schriftelijk ICF voor het onderzoek te begrijpen en bereidheid om het te ondertekenen.
2. Mannen of vrouwen van ≥ 18 oud op het moment van de ondertekening van het ICF.
Opmerking: Voor Japan, mannen en vrouwen van ≥ 20 jaar.
3. Diagnose van primaire wAIHA op basis van de aanwezigheid van hemolytische anemie en serologisch bewijs van anti-erytrocyten-antistoffen, waarneembaar door positieve DAT voor alleen IgG of IgG plus C3d.
Opmerking: Voorafgaande documentatie van DAT-testen is toegestaan.
4. Deelnemers bij wie wAIHA niet voldoende werd beheerst met andere therapieën, of die deze niet verdroegen of voor wie deze gecontra-indiceerd zijn. Er is geen beperking voor het aantal eerdere behandelingen.
5. Hemoglobine ≥ 6,5 tot < 10 g/dl met symptomen van anemie zoals beoordeeld door de onderzoeker bij de screening (hemoglobine zoals vastgesteld door lokaal laboratorium).
6. FACIT-F-score ≤ 43 bij screening.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
1. Vrouwen die momenteel zwanger zijn of borstvoeding geven, of deelnemers die een kind willen verwekken binnen de geplande onderzoeksduur, beginnend vanaf het screeningsbezoek tot 90 dagen na de datum van de laatste dosis van het onderzoeksmiddel.
2. Een diagnose van andere types AIHA; CAD, koude-agglutininesyndroom, gemengde AIHA of paroxysmale koude hemoglobinurie.
3. Warme AIHA die vermoedelijk ondergeschikt is aan een lymfoproliferatieve maligniteit of aan een auto-immuunziekte (bv. systemische lupus erythematosus, de ziekte van Castleman, het syndroom van Sjögren of andere auto-immuunziekten) of gediagnosticeerd met het syndroom van Evans.
4. Een splenectomie binnen 3 maanden vóór de Randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
Ongemak en risico's -Mogelijke bijwerkingen van de behandeling (bijwerkingen worden beschreven in Bijlage D van het ICF) Procedures -Bloedafnames/bloedonderzoeken: Tijdelijk ongemak, pijn, blauwe plekken en, in zeldzame gevallen, infectie op de afnameplaats of overmatige bloeding; in zeldzame gevallen duizeligheid of flauwvallen. -Elektrocardiogram (ecg): Uitslag of lichte irritatie van de huid kan optreden door de plakkers die worden gebruikt. -6-minutenwandeltest: Buiten adem of uitgeput raken. De deelnemer mag tijdens de test echter langzamer lopen, stoppen of rusten als dat nodig is. De potentiele risico's waaraan deelnemers blootgesteld worden bij de behandeling met parsaclisib worden gecompenseerd door de geplande veiligheidsmaatregelen die in het protocol (tabel 5) gedetailleerd worden. De risico's worden in evenwicht gehouden door de mogelijke verbetering in de hemoglobine in een populatie waarbij minstens één eerdere behandeling niet aansloeg en waarvoor maar beperkte behandelingalternatieven bestaan. Verder wordt er een positieve benefit/risk ratio met een parsaclisib 2.5 mg dosering gezien in study INCB 50465-206.
Deelnemers krijgen gedurende 24 weken parsaclisib 2,5 mg of Placebo In klinische onderzoeken is een placebo een geneesmiddel zonder werkzame bestanddelen. Placebo's hebben geen bekende medische effecten. Het 'placebo-effect' is een gunstig effect of bijwerking ervaren door patiënten die een placebo innemen ondanks het feit dat het geen geneesmiddel betreft. q.d. Deelnemers die de Dubbelblind Dubbele blindering is een methode die wordt toegepast in klinische onderzoeken om het risico van vertekening te verlagen, wat bewust of onbewust kan optreden wanneer onderzoeksdeelnemers en/of onderzoekers weten welke deelnemers welke behandeling (of placebo) krijgen. In een onderzoek met één behandelgroep en één placebogroep betekent blindering bijvoorbeeld dat de deelnemers niet weten in welke groep ze zijn ingedeeld. In een dubbelblind onderzoek weten noch het onderzoeksteam noch de deelnemers in welke groep de deelnemer is ingedeeld. Soms wordt de term 'enkelblind' gebruikt om onderzoeken te beschrijven waarin de deelnemers niet weten in welke groep ze zijn ingedeeld maar het onderzoeksteam wel. e behandelingsperiode afronden, de onderzoeksbehandeling verdragen en volgens het oordeel van de onderzoeker voordeel zullen halen uit een voortgezette behandeling, gaan door naar een open-label verlengingsperiode gedurende 24 extra weken, met parsaclisib 2,5 mg q.d. Een opvolgingsperiode van 12 weken na de behandeling omvat 3 bezoeken om de 4 weken om de veiligheid en persistentie van het effect te beoordelen. Deelnemers die baat hebben bij de behandeling kunnen aan de lange-termijn verlengingsstudie deelnemen.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.