Phase I study of 225Ac-PSMA in prostate cancer
Algemeen
Fase 1 dosisescalatie studie om de verdraagbaarheid en veiligheid van 225Ac-PSMA te evalueren bij patienten met gemetastaseerde prostaatkanker.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 1
- Bij diagnose
-
- Prostaatkanker
Primaire onderzoeksdoelstellingen Onderzoek naar de veiligheid, verdraagbaarheid en biochemische effecten van 225Ac-PSMA geïnjecteerd bij patiënten met uitgezaaide prostaatkanker. Hoofddoel: - Om de veiligheid en verdraagbaarheid van intraveneus toegediend 225Ac-PSMA te beoordelen Secundaire onderzoeksdoelstellingen Secundaire doelstellingen: - Voorspellen en berekenen van de geabsorbeerde dosis in kritieke organen (bijv. Speekselklieren, nieren, beenmerg) door 68Ga-PSMA PET / MRI - Om de effecten van de radionuclidetherapie op metastasen te evalueren in de dagen na therapie met behulp van 68Ga-PSMA PET / MRI - Om de biochemische effecten van 225Ac-PSMA-therapie te evalueren
Een klinische prospectieve, single-center, single-arm, fase I dosis-escalatie therapiestudie.
Onderzoekspopulatie
Tot en met 30 patiënten met advanced geMetastase Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). erd castratie-resistent prostaatkanker (mCRPC).
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Histopathologisch aangetoonde geMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
erde, niet op castratie reagerende, prostaatkanker
- Progressie na de ten minste 1 lijn chemotherapie en 1 lijn nonsteriodal antiandrogen
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- voortdurend zwaar ziek zijn of klinische relevant trauma binnen 2 weken voor de toediening van het onderzoeksprodukt waardoor voortijdige beeindiging van de studie of beinvloeding van de studieresultaten.
- Serum hemaglobine ≤ 6.2 mmol/, totaal witte bloedcellen (WBC) ≤ 2·109/L, bloedplaatjes ≤ 100·109/L, serum creatinine concentratie ≥ 150 umol/L (≥ 1.7 mg/dL), serum albumine <30 g/L
-Voortdurende urine obstructie of niet handelbare incontinentie
- bekend zijn met of verwachte hypersensitiviteit voor Gallium-68, Actinium-225, PSMA of enige hulpstof aanwezig in 225Ac/68Ga-PSMA
Deelname aan dit onderzoek vereist extra bloedafname, beeldvorming, infusie van het IMP, ziekenhuisopname en vervolgbezoeken. Het totale benodigde bloedvolume varieert tussen 30-80 ml per bloedafname. Bloedafname vindt plaats vóór elke cyclus en tijdens vervolgbezoeken. Bovendien wordt bloed direct na infusie van de IMP en vervolgens na verloop van tijd (in totaal 13 keer) afgenomen om de radioactiviteit van de tracer en zijn dochters in bloed te meten, wat nodig is voor goede dosimetrie. Het risico dat bloed wordt afgenomen is minimaal. Patiënten ondergaan bovendien drie keer beeldvorming met PET-MRI, twee keer met SPECT / CT en vijf keer met een gammacamera tijdens het onderzoek. Scans voor dosimetrie voegen een extra stralingsdosis van 2,5 mSv voor de low-dose CT toe aan de patiënten. Gezien de leeftijd van de patiënten, de prognose en het potentiële voordeel van deze studie voor toekomstige behandeling van patiënten met prostaatkanker, wordt de stralingsbelasting van het protocol gerechtvaardigd geacht. Vanwege de Nederlandse veiligheidsvoorschriften met betrekking tot dosisbeperkingen voor ontslag uit het ziekenhuis, moeten alle patiënten gedurende één nacht na elke behandeling in het ziekenhuis worden opgenomen. Uit de literatuur wordt niet verwacht dat patiënten acute bijwerkingen van de IMP-infusie zullen hebben. De verwachte bijwerking zal subacuut zijn, daarom zijn vervolgbezoeken nodig om elke patiënt van dichtbij te volgen.
Ac-PSMA
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.