PINNACLE
Algemeen
PD-L1 PET/CT om de behandelrespons van avelumab in NSCLC te voorspellen
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 1
- Bij diagnose
-
- Niet-kleincellige longkanker
Doel van het onderzoek is de ontwikkeling van een niet-invasieve PD-L1 PET/CT beeldvorming bij patiënten met NSCLC om de PD-L1 expressie weer te geven en de correlatie met de repons op behandeling met avelumab. Hiertoe worden 2 studies uitgevoerd: 1: Bepalen van de optimale dosering van 89Zr-avelumab om NSCLC lesies goed weer te geven 2: De waarde van PD-L1 PET/CT in weergave van PD-L1 expressie in tumor laesies
Niet-randomiseerd, niet-geblindeerd, prospectieve studie
- Onderzoeksgebied
- diagnostiek, therapie
- Soort onderzoek
- interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
37 patienten met NSCLC, ≥18 jaar (en >50 jaar in geval van resectabele ziekte), zonder tevoren behandeling met anti-PD-1 of anti-PD-L1 therapie, die instaat zijn een informed consent te ondertekenen.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
1. Leeftijd ? 18 jaar en >50 jaar in patienten met een resectabel stadium Ia (?T1b tumor) - IIIa NSCLC
2. Histologisch of biologisch bewezen stadium IIIb-IV NSCLC of resectabel stadium Ia ((?T1b tumor) - IIIa NSCLC
3. ECOG 0-1
4. Minimaal 1 tumorlaesie met grootte ≥ 1 cm
5. Adequaat beenmergfunctie
6. Adequate leverfuncties
7. Adequate nierfunctie, geschatte kreatine klaring ≥ 30 mL/min volgens Cockcroft-Gault formula (of lokale methode)
8. Negatief serum of urine zwangerschapstest bij screening van vrouwen die zwanger kunnen worden
9. Fit voor operatie (patienten met resectabele ziekte) naar aanleiding van beoordeling thorax chirurg en anesthesioloog
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
1. Alle patiënten met hersenmetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n, behoudens:
- na lokale behandeling een klinische stabiele situatie van een minimaal 2 weken voor deelname
- geen aanhoudend neurologische symptomen gerelateerd aan de lokalisatie van de hersenmetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
of behandeling hiervan
- indien gebruik van stero?den reeds gestaakt is of dan deze reeds is afgebouwd tot <10mg/dg
2. eerder orgaantransplantatie incl. allogene stamceltransplantatie
3. significante acuut of chronische infecties inclusief:
- actieve infectie waarvoor systemische therapie
- in verleden positieve HIV test of bekend met AIDS
- Positieve test voor HBV surface antigen en/of HCV RNA (anti-HCV antilichaam positief)
4 Actieve autoimmuunziekte dat kan worden be?nvloedt door immuunstimulatatoire medicatie:
- patiënten met diabetes type I, vitiligo, psoriasis, hypo- of hyperthyroidie zonder immunosuppressiva zijn toelaatbaar
5. Overgevoeligheid studiemedicatie: in verleden overgevoeligheidsreactie op de studiemedicatie of een component hiervan, incl. ernstige overgevoeligheidsreacties op antilichamen (Graad ≥ 3 NCI CTCAE v 4.03)
6. Aanhoudende toxiciteit gerelateerd aan eerdere therapy met Graad >1 NCI-CTCAE v 4.03; waarbij alopecia en sensorische neuropathie Graad ≤ 2 acceptabel is.
7. Zwangerschap of lacterend
8. Bekend alcohol of drugsmisbruik
9. Andere ernstige acute of chronische aandoening inclusief: colitis, chronisch inflammatoire darmziekte (IBD), pneumonitis, pulmonale fibrosis of psychiatrische ziekte inclusief recente (< afgelopen jaar) of actieve su?cidale gedachten of handelingen of laboratorium afwijkingen die het risico vergroot van studiedeelname/ toediening van studie medicatie of de interpretatie van de studieresultaten be?nvloed en, naar beoordeling van de onderzoeker, de patiënt niet geschikt zou zijn voor inclusie in de studie.
10. Elke psychiatrische aandoening waardoor het informed consent onvoldoende goed begrepen wordt.
11. Vaccinatie < 4 weken na de eerste gift van avelumab and in studieverband is niet toegestaan behoudens inactieve vaccins
12. Gebruik van immunosuppressiva behoudens:
- Intranasaal, geinhaleerde, topical steroiden, of lokaal steroid injectie (bijv., intra-articular injection)
- Systemische corticosteroiden ≤ 10 mg/dag (prednison of een equivalent)
- Steroiden als premedicatie voor overgevoeligheidsreacties (bijv. CT scan premedicatie).
13. Cardiovasculaire aandoeningen, klinisch significant: cerebral vascular accident/stroke (< 6 mnd voor toelating), myocard infarct (< 6 mnd voor toelating), instabiele angina, congestive hartfalen (≥ New York Heart Association Classification Class II), o serieuze cardiale arrhythmieen waarvoor medicatie noodzakelijk is.
14. Eerder anti-PD-1 of anti-PD-L1 therapie
Deel 1: Aan het begin zal bloedonderzoek worden verricht. Na een injecie met 37 MBq 89Zr-avelumab (2, 10, or 50 mg) volgt er 2 en 4 dagen later een PET/CT-scan. Rondom deze scans zal wederom bloedonderzoek worden afgenomen. In deel 2 van de studie wordt er maar 1 PET/CT gemaakt. Na de laatste scan zal patiënt binnen 1 week starten met de behandeling van Avelumab (i.v.10mg/kg) 2 wekelijks tot ziekte progressie, onaanvaardbare toxiciteit of tot aan de operatie. Voor de beoordeling van het effect van behandeling wordt een CT-of MRI-scan gemaakt. Daarnaast wordt de patiënt elke 4 weken gezien op de polikliniek en wordt er dan lichamelijk onderzoek verricht, naast urine-en bloedafname ook een vragenlijst ingevuld.
De anti-PD-L1 antilichamen zullen gelabeld worden met radioactief zirconium-89 (89Zr). - Deel 1: Allereerst zal hiervoor de optimale dosis worden bepaald voor aankleuring van PD-L1 expressie met PET/CT beeldvorming. Hiervoor krijgen 3 groepen van elk 5 patiënten een dosering van 2, 10 of 50mg 89Zr-avelumab. 2 dagen later zal een PET/CT-scan worden verricht. Dosering met de hoogste tumor-opname zal worden gebruikt voor studie 2. - Deel 2: Nadien willen we de correlatie bepalen tussen de PD-L1 aankleuring op de PET/CT en de respons op anti-PD-L1 behandeling in patienten met een resectabel stadium Ia (≥T1b tumor)-IIIA niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC). Hiervoor krijgen patiënten 2 maal een gift Avelumab, met aansluitend een resectie van de tumor. Evaluatie vindt plaats middels evaluatie van CT (of MRI scan) volgens RECIST 1.1 .