PRE-PREVENCYS
Algemeen
The accuratesse voor het detecteren van residuale ziekte na neo-adjuvante chemotherapie bij patiënten met een spierinvasief blaaskanker
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Blaaskanker, spierinvasief
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Rijnstate Arnhem
-
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
-
Het doel van het onderzoek is nagaan of een complete pathologische respons kan worden voorspeld in patiënten na neo-adjuvante chemotherapie op basis van klinische, histologische en radiologische variabelen alsmede op een set van weefsel, bloed, en urine (liquid biopsies) biomarkers (DNA/RNA). De resultaten van deze studie zullen ons informeren over het aantal en het percentage patiënten met een complete pathologische respons (cPR) na neo-adjuvante chemotherapie en zal ons helpen het aantal patiënten te bepalen dat nodig is voor het uitvoeren van een klinische gerandomiseerde studie (RCT). Deze toekomstige PREVENCYS studie zal patiënten randomiseren tussen (1) neo-adjuvante chemotherapie plus chirurgie en (2) neo-adjuvante chemotherapie gevolgd door active surveillance.
Prospectieve cohort studie, 36 maanden inclusie
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Therapeutisch, Preventie
- Soort onderzoek
- Observationeel onderzoek In de epidemiologie en statistiek trekt een observationeel onderzoek conclusies over het mogelijke effect van een behandeling bij de deelnemers, waarbij de indeling van de deelnemers in een behandelgroep versus een controlegroep buiten de controle van de onderzoeker valt. In sommige gevallen zijn observationele onderzoeken echter de geschiktste opzet – bijvoorbeeld als de aandoening die wordt onderzocht, zeldzaam is. Daarbij zijn niet-interventionele observationele onderzoeken soms de enige ethische benadering. Als bijvoorbeeld het effect van een risicofactor in het milieu als asbest wordt onderzocht, zou het onethisch zijn deelnemers opzettelijk bloot te stellen aan die risicofactor. In een niet-interventioneel observationeel onderzoek worden geen aanvullende diagnostische of controleprocedures toegepast op de patiënten, en worden er epidemiologische methoden gebruikt voor de analyse van verzamelde gegevens (zoals volgens artikel 2(c) van 2001/20/EG).
Onderzoekspopulatie
Alle patiënten met een cT2a-T4a, G1-G3 spierinvasief urotheelcelcarcinoom van de blaas die in aanmerking komen voor neo-adjuvante chemotherapie gevolgd door radicale cystectomie (en urine deviatie). Met een eerste inclusie van 180 patiënten, zullen ongeveer 150 patiënten een (complete) radiologische respons hebben na neo-adjuvante chemotherapie en hiermee alle procedures van de PRE-PREVENCYS trial doorlopen. In de overige 30 patiënten wordt enkel bloed en urine afgenomen.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- 18 jaar en ouder,
- Begrijpt het patiënt informatie formulier (PIF),
- Schriftelijke toestemming, over studie deelname en genetische onderzoeken,
- Histologische diagnose spier-invasief blaaskanker, d.i.. cT2-T4a, WHO G1-G3 graad urotheel cel carcinoom van de blaas, lokaal beperkt of lokaal gevorderd,
- Voornamelijk histologie urotheelcelcarcinoom (>50%),
- Geen bewijs voor regionale of afstandsMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n, behoudens een enkele klier in het chirurgische template van uitgebreide lymfeklierdissectie (N1) op FDG-PET/CT voorafgaande aan neo-adjuvante chemotherapie,
- Indcatie voor neo-adjuvante chemotherapie en radicale cystectomie, zoals bepaald door de lokale MDO oncologie,
- Cisplatinum-gebaseerde chemotherapy, d.i. ddMVAC of Gem-Cis zoals bepaald door het lokale ziekenhuis protocol,
- Klinische respons evaluatie (CRE) middels CT abdomen/thorax met contrast na de tweede cyclus van de neo-adjuvante chemotherapie kuur (CRE1) and na afloop van de neo-adjuvante chemotherapie (CRE2) toont stabiele ziekte of een partiële radiologische response (subgroep 1) .
- CRE1 en CRE2 middels CT scan toont geen aanwijzingen voor residuale ziekte (een complete radiologische response) welk is gedefinieerd als pelvische lymfeklieren < 10 mm in diameter zonder contrast versterking en een blaaswand dikte van <10 mm zonder contrast versterking (RE-CIST criteria)(subgroep 2),
- CRE1 en CRE2 middels CT scan tonen geen aanwijzingen voor long, bot, lever, of niet regionale Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Niet in staat om neo-adjuvante chemotherapie te krijgen zoals bepaald door de Galsky criteria,
- Minder dan drie cycli van cisplatinum gebaseerde chemotherapie gekregen,
- Niet in staat om radicale cystectomie te ondergaan,
- Uitgebreide CIS aanwezig in de blaas,
- Slechte nierfunctie, d.i. klaring onder de 60 ml/min/kg,
- Synchrone tumoren van de hoge urinewegen,
- Tumoren van de urachus,
- Andere maligniteit, behoudens basaal cel carcinoom van de huid, plaveiselcel carcinoom van de huid, of CIS van borst of cervix (die zijn behandeld),
Patiënten met een (complete) radiologische respons na neo-adjuvante chemotherapie worden regulier gepland voor radicale cystectomie (en urine deviatie). Ten tijde van deze radicale cystectomie wordt een bimanueel onderzoek gedaan en wordt een transurethrale resectie/biopten gedaan van afwijkende gebieden in de blaas of het litteken weefsel. Deze (extra) transurethrale ingreep leidt tot een toename van de OK tijd van gemiddeld 30 minuten op een totale geschatte OK tijd van 4-5 uur. Er bestaat een geringe kans op een bloeding uit de blaas of een blaasperforatie tijdens deze transurethrale resectie. Meestal kunnen deze complicaties eenvoudig peroperatief en transurethraal worden verholpen. De blaas wordt immers daarna ook verwijderd. Ook geven deelnemers extra buisjes bloed (totaal 30 ml) en urine af op 2 momenten van de behandeling te weten (1) tijdens de diagnose voorafgaand aan de neo-adjuvante chemotherapie, (2) na afloop van de chemotherapie. Deze afnames vallen onder reguliere bloedafname momenten.
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Rijnstate Arnhem
-
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
-
Slingeland Ziekenhuis
-
Amsterdam UMC locatie VUmc
-
Erasmus MC
-
Radboud Universitair Medisch Centrum
-
Universitair Medisch Centrum Utrecht
-
st Antonius Ziekenhuis
-
Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.