PRIDE
Algemeen
Bepalen van het effect van bestraling en chemotherapie vóór de operatie bij patiënten met slokdarmkanker (PRIDE studie): een onderzoek met PET-CT en MRI scans
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Gastro-oesofageale kanker
- Slokdarmkanker
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
-
Amsterdam UMC Locatie AMC
-
Het doel van de studie is om een model te ontwikkelen dat de waarschijnlijkheid op een pathologisch complete respons op neoadjuvante chemoradiatie kan voorspellen in patiënten met een slokdarmcarcinoom. Hiervoor wordt data van diffusie-gewogen en contrast MRI scans (DW-MRI en DCE-MRI, respectievelijk) gecombineerd met data van 18F-fluorodeoxyglucose positron emission tomography en computed tomography scans (18F-FDG PET-CT) die worden vervaardigd voorafgaand aan, tijdens en na de behandeling met neoadjuvante chemoradiatie.
Multicenter observationele studie (n=200). Interventie: als toevoeging op de standaard diagnostiek voor het slokdarmcarcinoom die bestaat uit een 18F-FDG PET-CT scan bij de diagnose en een 18F-FDG PET-CT scan na nCRT, zal één extra 18F-FDG PET-CT scan en drie extra MRI scans worden gemaakt. Daarnaast zal er drie keer tijdens de behandeling bloed worden afgenomen om circulerend tumor DNA in te bepalen. Tot slot zullen patiënten die daarvoor toestemming geven op het toestemmingsformulier een extra endoscopie ondergaan na nCRT.
- Onderzoeksgebied
- Anders
- Soort onderzoek
- Observationeel onderzoek In de epidemiologie en statistiek trekt een observationeel onderzoek conclusies over het mogelijke effect van een behandeling bij de deelnemers, waarbij de indeling van de deelnemers in een behandelgroep versus een controlegroep buiten de controle van de onderzoeker valt. In sommige gevallen zijn observationele onderzoeken echter de geschiktste opzet – bijvoorbeeld als de aandoening die wordt onderzocht, zeldzaam is. Daarbij zijn niet-interventionele observationele onderzoeken soms de enige ethische benadering. Als bijvoorbeeld het effect van een risicofactor in het milieu als asbest wordt onderzocht, zou het onethisch zijn deelnemers opzettelijk bloot te stellen aan die risicofactor. In een niet-interventioneel observationeel onderzoek worden geen aanvullende diagnostische of controleprocedures toegepast op de patiënten, en worden er epidemiologische methoden gebruikt voor de analyse van verzamelde gegevens (zoals volgens artikel 2(c) van 2001/20/EG).
Onderzoekspopulatie
Patiënten (> 18 jaar) met een potentieel resectabel plaveiselcelcarcinoom of adenocarcinoom van de slokdarm of slokdarm-maag overgang en worden behandeld met neoadjuvante chemoradiotherapie gevolgd door chirurgische resectie.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
• Histologisch bewezen plaveiselcelcarcinoom of adenocarcinoom van de oesophagus of gastro-oesofageale overgang
• Potentieel resectabel oeosophaguscarcinoom (cT1b-4a N0-3 M0) gebaseerd op primaire stagering middels EUS en 18F-FDG PET-CT
• Behandeling bestaat uit neoadjuvante chemoradiotherapie volgens het CROSS schema (wekelijks carboplatin en paclitaxel (totaal 5 kuren) en gelijktijdig dagelijks radiotherapie, 42.4Gy in 23 fracties) gevolgd door oesophagusresectie
• Leeftijd > 18 jaar
• Ondertekend toestemmingsformulier voor deelname aan de studie
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
• Patiënten met een contra-indicatie voor een MRI scan
• Patiënten met een contra-indicatie voor de toediening van intraveneus gadolinium contrast:
o Glomerular Filtration Rate (GFR) van <30 mL/min/1.73m2
o Nephrogenic Systemic Fibrosis (strikte contra-indicatie voor gadolinium contrast)
o Bekende allergie voor gadolinium contrast
• Patiënten met een plasma glucose concentratie >10 mmol/L of slecht gereguleerde diabetes mellitus
• Irradicale endoscopische mucosale resectie (EMR) of endoscopische submucosale dissectie (ESD) van de primaire tumor voor de start van neoadjuvante chemoradiotherapie
• Patiënten die zwanger zijn of borstvoeding geven
Voor studiedoeleinden ondergaan patiënten drie extra MRI scans en één extra PET-CT scan. Tijdens de MRI scans zal er intraveneus contrast worden toegediend, wat kan leiden tot milde bijwerkingen zoals hoofdpijn, misselijkheid, een reactie bij de infuus insteek, een veranderde smaaksensatie of een koud gevoel. Daarnaast is er een minimaal risico (<1%) dat er een allergische reactie optreedt tegen het contrastmiddel. De extra 18F-FDG PET-CT scan stelt de patiënt bloot aan een lage stralingsdosis. Daarnaast kan een patiënt toestemming geven via het toestemmingsformulier voor een endoscopie na de neoadjuvante chemoradiotherapie. Deze gaat gepaard met een klein risico (<0.1-1%) op een slokdarmperforatie of bloeding. Alle bovenstaande risico’s worden gelijk geacht aan het gebruik van deze diagnostische modaliteiten in de standaard zorg en met een juiste patiëntenselectie zijn de risico's van deze studie minimaal. Naast de belasting van het aanleggen van een infuus (3 maal, indien PET-CT scan gecombineerd wordt met een MRI scan), is ook de tijdsbesteding significant (45-60 minuten per scan). Het belang van het onderzoek is om patiënten met een pathologisch complete respons (ongeveer 28-34%) op neoadjuvante chemoradiotherapie betrouwbaar te kunnen identificeren. In de toekomst kunnen eventueel een operatie achterwege laten bij deze patiënten. Bij patiënten die niet of minder goed reageren op de neoadjuvante chemoradiotherapie zouden we eventueel de neoadjuvante behandeling aan kunnen passen (bijvoorbeeld een ander middel of een andere duur van de behandeling). Op deze manier willen we een individuele behandeling van patiënten met het slokdarmcarcinoom mogelijk maken. Hiervoor is de informatie nodig die dit onderzoek zal genereren. Deze informatie is momenteel niet op een minder belastende manier te vergaren.
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
-
Amsterdam UMC Locatie AMC
-
Amsterdam UMC locatie VUmc
-
Universitair Medisch Centrum Groningen
-
Universitair Medisch Centrum Utrecht
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.