Pro-Teico study
Algemeen
Een open-label, gerandomiseerde, klinische studie naar het gebruik van teicoplanine als infectieprofylaxe bij kinderen met acute myeloïde leukemie
- Leeftijd
- Enkel kinderen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- AML
Safety run-in: Primaire doel: De veiligheid beoordelen van i.v. teicoplanine profylaxe, toegediend op 3 dagen per week met een doseringsinterval van twee tot drie dagen, tijdens de eerste profylactische cyclus bij kinderen met nieuw gediagnosticeerde AML. Secundaire doel: Het karakteriseren van PK-parameters van teicoplanine bij kinderen met nieuw gediagnosticeerde AML. Randomized controlled trial: Primaire doel: Evalueren of de toediening van i.v. teicoplanine profylaxe tijdens de behandeling van kinderen met nieuw gediagnosticeerde AML het aantal, met een bloedkweek bewezen, VGS-infecties kan verminderen. De secundaire doelen staan beschreven in het protocol sectie 2.2
Een internationale, multicenter, open-label, gerandomiseerde klinische studie welke voorafgegaan zal worden door een safety run-in (veiligheidsfase). Het ontwerp van de safety run-in omvat het ''Rolling 6 design'' en is gebaseerd op dosisbeperkende toxiciteit (zie protocol sectie 3.2). De steekproefgrootte voor de gerandomiseerde fase van het onderzoek is 122 patiënten. Het aantal patiënten dat in de safety run-in wordt geïncludeerd is afhankelijk van de dosisbeperkende toxiciteit, maar kan variëren van 6 tot 24 proefpersonen (zie protocol sectie 3.2). Er wordt een interim analyse uitgevoerd na inclusie van 75% van de evalueerbare patiënten (n=92). Zie protocol sectie 9.4.
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Veiligheid, Farmacokinetiek, Preventie, Organisatorisch/zorgonderzoek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Pediatrische patiënten (0-19 jaar) met nieuw gediagnosticeerde AML behandeld volgens het internationale Nordic Society of Pediatric Hematology and Oncology-Dutch, Belgium, Hong Kong (NOPHO-DBH) AML 2012 studieprotocol, of een opeenvolgend protocol.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Nieuw gediagnostiseerde AML patienten
- Start behandeling volgens NOPHO-DBH AML 2012 studieprotocol of een opvolgend protocol
- Leeftijd tussen 0-19 jaar
- Getekende toestemmingsverklaring door patient en of wettelijke vertegenwoordigers
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Acute promyelocyten leukemie
- Secundaire AML
- Down syndroom
- Pre-existente primaire immunodeficiëntie- Patiënten die voor andere aandoeningen dan leukemie, op reguliere basis antibiotica profylaxe tegen Gram-positieve bacteriën krijgen toegediend
- Patiënten die eerder een ernstige allergische reactie op teicoplanine en/of vancomycine hebben gehad (CTCAE grade ≥3)
- Patiënten met een eGFR <30 ml/min/1.73m2 aan het begin van de studie
- Patiënten met een ernstig verminderd gehoor (CTCAE grade ≥3)
- Patiënten die zwanger zijn of borstvoeding geven
Gevolgen van deelname aan het onderzoek zijn onder meer de toediening van teicoplanine, het risico op bijwerkingen en voorvallen en de aanvullende PK-bloedmonsters uit de CVL. Gezien de brede ervaring met het toedienen van teicoplanine in de therapeutische setting bij zowel volwassenen als kinderen en het algemeen milde toxiciteitsprofiel, wordt het risico van deelname aan dit onderzoek als laag beschouwd. De PK-bloedafnames zijn minimaal invasief aangezien dit via de CVL gebeurd. Elke patiënt met AML heeft een CVL. Gezien de verschillen in farmacodynamiek en farmacokinetiek, infectierisico, behandelprotocollen en overleving tussen volwassenen en kinderen met AML, kan een vergelijkbaar onderzoek bij volwassenen niet worden geëxtrapoleerd naar kinderen en dient dit bij kinderen onderzocht te worden. Zie protocol sectie 12.
Interventiegroep: het safety run-in cohort krijgt i.v. teicoplanine profylaxe 20 mg / kg / eenmaal daags drie keer per week via de centrale veneuze lijn (CVL), die alle AML-patiënten hebben. Het interval tussen twee toedieningen mag niet minder dan 48 uur en niet meer dan 72 uur zijn (bijv. maandag, woensdag en vrijdag of dinsdag, donderdag en zaterdag). De start van een cyclus met teicoplanine is gepland op dezelfde dag als de laatste gift van een chemokuur of de dag erna en zal worden voortgezet tot een absoluut aantal neutrofielen van ≥0,5 x10^9/L na de nadir en/of het begin van de volgende chemotherapiekuur. De patiënten in de gerandomiseerde fase die aan de interventiearm zijn toegewezen, zullen doorgaan met dit doseringsschema indien dit als veilig wordt beschouwd, of met een gede-escaleerde dosis van 15 mg/kg/eenmaal daags driemaal per week als er dosis beperkende toxiciteit heeft opgetreden. Controlegroep: de controlegroep krijgt de standaard zorg (SOC), dus geen teicoplanine profylaxe wat in overeenstemming is met de lokale richtlijnen. Zie protocol voor details.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.