ProLaC
Algemeen
Proteogenomics om leefstijdsafhankelijke moleculaire mechanismen van larynxcarcinoom te onthullen
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
Het doel van dit onderzoeksproject is om met behulp van proteogenomics transcript- en eiwitprofielen te identificeren die betrokken zijn in leeftijdsafhankelijke carcinogese van LSCC
Het betreft een prospectieve, observationele studie volgend op een eerder uitgevoerde pilot studie op weefselbiopten van patiënten met larynxcarcinoom (NL50497.042.14, METc-number: 2014/385). Als een 'proof of principle' was de pilot studie uitgevoerd, om proteogenomics te testen in twee kleine maar duidelijk gescheiden groepen van patiënten met larynxcarcinoom, te weten jongere patiënten <65 jaar oud en oudere patiënten >75 jaar oud. In de huidige studie willen we analyse middels proteogenomics uitbreiden en extrapoleren door patiënten van alle leeftijden te includeren met LSCC om op die manier beter te kunnen corrigeren voor factoren als roken, alcohol consumptie, geslacht en % tumorweefsel in biopten.
- Onderzoeksgebied
- Etiologie
- Soort onderzoek
- Observationeel onderzoek In de epidemiologie en statistiek trekt een observationeel onderzoek conclusies over het mogelijke effect van een behandeling bij de deelnemers, waarbij de indeling van de deelnemers in een behandelgroep versus een controlegroep buiten de controle van de onderzoeker valt. In sommige gevallen zijn observationele onderzoeken echter de geschiktste opzet – bijvoorbeeld als de aandoening die wordt onderzocht, zeldzaam is. Daarbij zijn niet-interventionele observationele onderzoeken soms de enige ethische benadering. Als bijvoorbeeld het effect van een risicofactor in het milieu als asbest wordt onderzocht, zou het onethisch zijn deelnemers opzettelijk bloot te stellen aan die risicofactor. In een niet-interventioneel observationeel onderzoek worden geen aanvullende diagnostische of controleprocedures toegepast op de patiënten, en worden er epidemiologische methoden gebruikt voor de analyse van verzamelde gegevens (zoals volgens artikel 2(c) van 2001/20/EG).
Onderzoekspopulatie
Over een periode van drie jaar zullen maximaal 144 patiënten met lSCC geïncludeerd worden. Zoals hierboven omschreven zal de huidige studie, in aanvulling op de pilot studie, patiënten includeren van alle leeftijden (waaronder zo'n 70 oudere patiënten boven de leeftijd van 70 jaar) en met primair larynxcarcinoom waarvoor nog een diagnostische laryngoscopie met afname van biopten moet plaatsvinden. Van alle geïncludeerde patiënten zullen twee extra biopten genomen tijdens de standaard diagnostische procedure (een biopt van het weefsel verdacht voor maligniteit, een biopt van het contralaterale of omliggende gezonde weefsel). Hierop zal analyse middels proteogenomics verricht worden.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Nieuw gediagnosticeerd plaveiselcelcarcinoom van de larynx
- Leeftijd patiënt >18 jaar
- Schriftelijke toestemming studie participatie van patiënt
- WHO performance status: 0-2
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Eerdere behandeling voor hoofd-hals plaveiselcelcarcinoom
- Eerdere bestraling ondergaan in het hoofd-hals gebied
- Diagnostische behandeling (laryngoscopie) in een spoedsituatie (oa bij ernstige dyspnoe)
- Histologie anders dan plaveiselcelcarcinoom
Nabloeding, infectie en het risico op (tijdelijke) heesheidsklachten zijn mogelijke risico's van biopteren, maar zeer zeldzaam met het geschatte incidentie van minder dan 0.1%. Tijdens de uitvoering van de pilot studie hebben dergelijke complicaties zich niet voorgedaan bij patiënten.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.