Propranolol in Angiosarcoma
Algemeen
Neoadjuvant onderzoek naar de effectiviteit van propranolol monotherapie bij angiosarcoom.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 2
- Bij diagnose
-
- Angiosarcoom
Om de klinische en histologische respons op propranolol monotherapie te bepalen
Een neo-adjuvante window of opportunity fase II studie met 1 behandelarm. Behandeling met propranolol monotherapie 40-80mg BID of TID indien mogelijk. Behandelschema: Dose escalatie van propranolol voor start van de standard anti-kanker behandeling Propranolol (tablet, 40 mg) Dag 1 – Dag 7 1 x 40 mg, 2x/dag Dag 8 – Dag 14 2 x 40 mg, 2x/dag Dag 15 – Dag van de operatie of het biopt 2 x 40 mg, 3x/dag Afbouwschema van propranolol na de operatie of het biopt Propranolol (tablet, 40 mg) Dag 1 na operatie/biopt - Dag 7 na operatie/biopt 2 x 40 mg, 2x/dag Dag 8 na operatie/biopt - Dag 14 na operatie/biopt 1 x 40 mg, 2x/dag *Propranolol zal worden verhoogd naar de volgende doseringscohort, indien de hartslag >60 slagen/min is, de systolisch bloeddruk (BP) >110mmHg is en het vorige doseringscohort goed verdragen werd. Indien er sprake is van hypotensie (BP < 90/60 mmHg) of bradycardie (hartslag < 55 slagen/min), of er symptomen zijn van bradycardie of hypotensie (zoals duizeligheid, syncope), zal de dosering worden verlaagd naar het vorige doseringscohort dat goed werd verdragen. Bij een ernstige bradycardie (hartslag < 50 slagen/min) zal de behandeling tijdelijk stop worden gezet en pas herstart op het vorige doseringscohort dat werd verdragen, wanneer de hartslag > 55 slagen/min is. Duur/schema: Van af het moment dat de patiënten de diagnose angiosarcoom krijgen wordt de standaard anti-kanker behandeling meestal binnen 6 weken gepland. Aangezien propranolol direct gestart kan worden van af het moment dat de patiënten hun diagnose krijgen tot aan de dag dat ze gaan starten met hun standaard behandeling hebben wij gekozen voor een studieduur van 3-6 weken voor deze window of opportunity studie.
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Veiligheid, Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
14 patienten van ≥ 18 jaar met primair, gerecidiveerd of geMetastase Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). erd angiosarcoom met RECIST evalueerbare ziekte.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
o Histologisch bewezen angiosarcoom
o Patiënten met primair, gerecidiveerd of geMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
erd angiosarcoom
o Patiënten met een window van minimaal 3 weken voor start chirurgie of systemische therapie
o leeftijd van 18 jaar of meer;
o Wilsbekwaam om geschreven informed consent te geven;
o WHO performance status van 0, 1 of 2;
o Evalueerbare ziekte volgens RECIST 1.1 criteria; ziekte hoeft niet radiologisch zichtbaar te zijn in patiënten met cutaan angiosarcoom
o Minimaal 1 tumorlaesie toegankelijk voor veilig biopteren, baserend op oordeel van behandelende arts
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
o Contra-indicaties voor behandeling met propranolol
o Patiënten die al behandeld worden met β-blokkade
o Een andere anti-kanker behandeling binnen 30 dagen voor start met de studiebehandeling, hormoontherapie voor borstkanker is wel toegestaan
o Gelijktijdige behandeling met een andere anti-kanker behandeling, hormoontherapie voor borstkanker is wel toegestaan
o Zwangerschap.
patiënten worden in de periode tot aan hun standaard behandeling behandeld met propranolol (3-6 weken). Er worden wekelijks bloedafnames gedaan met het risico op bloedingen of hematomen. Patiënten moeten een extra biopt ondergaan voor het secundaire Eindpunt Het eindpunt van een klinisch onderzoek is een vooraf gedefinieerde gebeurtenis, bijvoorbeeld het optreden van een ziekte of een symptoom, of een specifieke laboratoriumuitslag. Zodra iemand het eindpunt bereikt, wordt hij/zij doorgaans uitgesloten van verder onderzoek in de studie. Eindpunten kunnen hard (objectief) of zacht (subjectief) zijn. In sommige gevallen kunnen ze worden vervangen door surrogaateindpunten. De eindpunten die in een onderzoek worden gebruikt, moeten worden gedefinieerd en gedocumenteerd als onderdeel van het onderzoeksprotocol. , met het risico op bloedingen of hematomen. Indien de tumor radiologisch zichtbaar is moeten de patiënten een extra (PET) CT-scan ondergaan. Patiënten kunnen bijwerkingen ontwikkelen van propranolol.
dagelijkse behandeling met propranolol zoals bij "onderzoeksopzet" staat weergegeven
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.