PROTECT
Algemeen
PROTECT: on-line adaptieve protonentherapie voor cervixcarcinoom om de impact op morbiditeit en het immuunsysteem te verminderen.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 2
- Bij diagnose
-
- Cervixkanker
Primair eindpunt: - gemiddelde dosis in de pelviene botten (whole pevlic contour) en het volume van V15Gy van de darmen (bowelbag conform de EMBRACE definitie) tussen fotonen en protonen radiotherapie in de klinische praktijk. Secundaire eindpunt: - Het vergelijken van (IMRT/VMAT) fotonen met protonen therapie (IMPT) met betrekking tot: o Dosimetrische parameters (doelvolumes en risico organen) o Klinische uitkomsten (respons na 3 maanden, overall survival, pelviene en afstands recidief vrije overleving) o Kwaliteit van leven (EORTC QLQC30 en EORTC QLQCX24/EN24) o Veiligheid & verdraagbaarheid, graad ≥2 toxiciteit volgens de NCI-CTCAE versie 5.0 - Bepalen van het effect van IMPT en IMRT/VMAT op het immuunsysteem en mogelijke verschillen, gemeten door het aantal en werking van de circulerende leukocyten (myeloide cellen en lymfocyten). - Evaluatie van de beenmerg activiteit met gebruik van de MRI Dixon sequentie.
Multicenter, prospectieve, klinische, niet-gerandomiseerde fase 2 studie die fotonen en protonen radiotherapie vergelijkt voor patiënten met lokaal gevorderd cervixcarcinoom die in opzet curatief worden behandeld met uitwendige radiotherapie (inclusief de pelviene +/- para-aortale lymfekliergebieden) met gelijktijdig chemotherapie.
Onderzoekspopulatie
Vrouwen >18 jaar met lokaal gevorderd cervixcarcinoom die een indicatie hebben voor primaire chemoradiatie gevolgd door beeldgeleide inwendige radiotherapie.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- histologisch bevestigd cervixcarcinoom (plaveiselcelcarcinoom, adenocarcinoom of adenosquameus carcnioom, HPV positief of negatief), met een indicatie voor curatieve behandeling met primaire chemoradiatie met concurrent cisplatin gevolgd door 3D image guided adaptive brachytherapie.
- indicatie voor het includeren van de iliaca communis of de iliaca communis en para-aortale lymfekliergebieden in het electieve klinische doelvolume van de uitwendige bestraling.
- Geen afstandsMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n
- 18 jaar of ouder
- WHO 0-1
- adequaat systemische orgaan functie
- patient beschikbaar voor behandeling en follow up
- getekend informed consent
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- kleincellig carcinoom, melanoom of andere uitzonderlijke histologische subtypes van de cervix
- andere maligniteit in de voorgeschiedenis (uitgezonderd maligniteit waarvoor behandeling met curatieve intentie >5 jaar geleden en geen bekende actieve ziekte, adequaat behandelde huidkanker (niet melanoom) of lentigo maligna zonder aanwijzingen van ziekte).
- Overig ernstig onderliggend lijden zoals myocardinfarct, klinische tekenen van hartfalen of klinisch significant arrithmieen.
- eerdere bestraling van buik en/of bekken
- actieve primaire immunodeficientie in het verleden
- actieve of doorgemaakte auto-immuun of inflammatoire ziekten (o.a. inflammatoire darmziekten [colitis, crohn])
- gebruik van immunosupressiva op baseline
- contra-indicaties voor cisplatin (of carboplatin)
- contra-indicaties voor het gebruik van MRI
De belasting van de patiënte zal beperkt worden tot twee extra bloedafnames (61.5mL; 8 en 12 weken na behandeling) en een extra tumor biopt ten tijde van de eerste brachytherapie als patiënte reeds onder narcose is. Aanvullende bloedafnames (54mL) voor immunomonitoring zullen toegevoegd worden aan de standaard lab afnames (7.5mL) op baseline, week 4 van behandeling, 4 weken en 12 maanden na behandeling. Het totale volume van de bloedafname bedraagt dan 7.5mL + 54mL = 61.5mL. Een extra bloedafname kan discomfort of een hematoom veroorzaken. Het extra biopt wordt gedaan als patiënte reeds onder narcose of spinale anaesthesie is en kan, alhoewel zeldzaam, complicaties zoals bloeding en infectie veroorzaken. Verder zal een extra MRI sequentie (Dixon) worden toegevoegd aan de MRI op baseline, ten tijde van brachytherapie en 12 weken en 12 maanden na behandeling. De MRI op deze tijdsmomenten is onderdeel van de standaardbehandeling en zal door het toevoegen van deze sequentie ongeveer 5 minuten langer duren. Op 12 maanden na behandeling wordt niet altijd standaard een MRI verricht, maar in de praktijk gebeurt dit vrijwel altijd. Conform het EMBRACE protocol (waar zowel LUMC als EMC aan mee doen) is een MRI op 12 maanden na behandeling standaard follow up. In de dagelijks praktijk krijgen vrijwel alle patiënten een MRI, CT en/of PET-CT 12 maanden na behandeling. Een optionele tweede MRI (met alleen een Dixon sequentie) op baseline voorafgaand aan de start van de behandeling wordt aanbevolen maar is niet verplicht. Patienten die behandeld zullen met protonen bestraling worden in de tweede fase van de studie (nu nog geen onderdeel van deze aanvraag), hebben mogelijk langere reistijd naar het HPTC en zullen aldaar een extra intake gesprek krijgen. Ondanks dat we pas zullen doorgaan naar de tweede fase van de studie nadat de technische aspecten van de protonentherapie geoptimaliseerd en geïmplementeerd zijn, en protonentherapie al voor andere doelgebieden gebruikt wordt, is de behandeling met IMPT voor cervixcarcinoom niet eerder in het Holland PTC uitgevoerd. Het invullen van Kwaliteit van leven Kwaliteit van leven (Quality of Life, QoL) is een maat in de gezondheidseconomie. Het verwoordt het effect van factoren als symptomen, pijn, psychische gezondheid en welzijn op het leven van mensen. Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (Health-related quality of life, HRQoL) is een maat om uit te rekenen wat de behandeling waarschijnlijk voor gevolgen zal hebben voor het leven van patiënten. vragenlijsten kost ongeveer 10-15 minuten en wordt gevraagd op baseline, week 4 van de behandeling, einde behandeling en 3-6-9-12 maanden na behandeling. Indien patiënten ook aan de EMBRACE studie deelnemen (met dezelfde vragenlijst op dezelfde tijdspunten) kunnen zij op het informed consent formulier aangeven dat ze de vragenlijsten voor beide studies willen gebruiken.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.