Proton beam therapy of uveal melanoma
Algemeen
Anatomische stabiliteit tijdens de behandeling van het oogmelanoom met protonen therapie.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Oculair melanoom
Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of de structureren in en rond het oog en de tantaal clips tijdens de protonen behandeling stabiel blijven om te voorkomen dat een deel van de tumor gemist wordt tijdens de bestraling. Het tweede doel is om te bepalen hoe accuraat en reproduceerbaar de MRI metingen zijn.
De duur van het onderzoek is maximaal twee maanden. Het onderzoek heeft twee groepen. De eerste groep krijgt een extra MRI scan een week na de plaatsing van de clips. De tweede groep ondergaat een MRI vlak voor en vlak na de bestraling. Een bezoek duurt ongeveer een uur. Tijdens elk bezoek krijgt u een MRI-scan van ongeveer 25 minuten. Normaal worden er twee MRI-scans gemaakt voor de planning van de protonentherapie. De eerste vind plaats voor de operatie waarbij markers worden geplaatst en de tweede twee weken na de operatie. De bezoeken die bij dit onderzoek horen, zijn extra. De eerste groep krijgt een extra scan een week na de operatie. De tweede groep krijgt een extra scan vlak voor de eerste bestraling en een tweede extra scan vlak na de laatste bestraling.
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch
- Soort onderzoek
- Observationeel onderzoek In de epidemiologie en statistiek trekt een observationeel onderzoek conclusies over het mogelijke effect van een behandeling bij de deelnemers, waarbij de indeling van de deelnemers in een behandelgroep versus een controlegroep buiten de controle van de onderzoeker valt. In sommige gevallen zijn observationele onderzoeken echter de geschiktste opzet – bijvoorbeeld als de aandoening die wordt onderzocht, zeldzaam is. Daarbij zijn niet-interventionele observationele onderzoeken soms de enige ethische benadering. Als bijvoorbeeld het effect van een risicofactor in het milieu als asbest wordt onderzocht, zou het onethisch zijn deelnemers opzettelijk bloot te stellen aan die risicofactor. In een niet-interventioneel observationeel onderzoek worden geen aanvullende diagnostische of controleprocedures toegepast op de patiënten, en worden er epidemiologische methoden gebruikt voor de analyse van verzamelde gegevens (zoals volgens artikel 2(c) van 2001/20/EG).
Onderzoekspopulatie
Patienten die protonen therapie krijgen voor een oogmelanoom
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
1. UM diagnose in het LUMC
2. Behandeling met protonen therapie
3. Leeftijd >18 jaar
4. Geslacht: Mannelijk en vrouwelijk
5. Toestemmingsverklaring
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
1) Contra-indicatie voor MRI
- Claustrofobie
- Zwangerschap
- Pacemaker en defibrillator
- Neurostimulator
- Intracraniele clips
- Metaal in het oog
- Choclear implantaten
- Metallische implantaten
Hydrocofulus pomp
- Permanente make-up
- Tatoages boven de schouders
- Piercings
Indien er onzekerheid is over de contra-indicaties voor MRI, zal de MR-safety commissie van het LUMC bepalen of deze patient geincludeerd kan worden in de studie
MRI scans worden dagelijks gebruikt in de reguliere patienten zorg. De risico's zijn bekend en worden geminimaliseerd met standaard protocollen in het ziekenhuis.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.