RAINBO MMRd-GREEN
Algemeen
RAINBO: Optimalisatie van adjuvante behandeling bij endometriumkanker gebaseerd op moleculaire kenmerken, MMRd-GREEN studie
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Endometriumkanker
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Leids Universitair Medisch Centrum
-
Primaire doel: onderzoeken van de werkzaamheid van durvalumab tijdens/na adjuvante radiotherapie versus adjuvante radiotherapie voor vrouwen met stadium II met lymfbaan-invasie (LVSI+) en stadium III MMRd-HREC, door vergelijking van de 3-jaars RFS. Secundaire doelen: bepalen van de recidiefvrije overleving na 5 jaar en algemene overleving na 3 en 5 jaar, ervaren bijwerkingen en de kwaliteit van leven van de deelnemers, en uitvoeren van immuungerelateerd translationeel onderzoek.
MMRd-Green is ontworpen als een academische internationale multicenter studie bij vrouwen met een MMRd-HREC stadium II-LVSI + of stadium III, na een in opzet curatieve operatie. Deelnemers worden door loting toegewezen aan de groepen die 4-wekelijks durvalumab krijgen gedurende 1 jaar na adjuvante radiotherapie of radiotherapie alleen. De studie is bedoeld om een toename van 13% (van 65% naar 78%) in 3-jaars RFS te bereiken met instroomduur van 30 maanden en follow-up van 30 maanden. In totaal zullen 316 Nederlandse en Internationale patiënten worden geïncludeerd . Het biomarker-onderzoek binnen de MMRd-Green studie naar voorspelling van respons op immuuntherapie zal zich richten op PD-L1-expressie, de antigeenpresentatie route en de immunologische micro-omgeving.
Onderzoekspopulatie
Vrouwen met een histologische diagnose van MMRd-hoog risico endometrium carcinoom (HREC) stadium II-LVSI + of stadium III, na in opzet curatieve chirurgie (hysterectomie and bilaterale adnexextirpatie, met of zonder lymphadenactomie of sentinel node procedure, zonder aanwijzing van recidief ziekte.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Belangrijkste Inclusiecriteria
Inclusiecriteria zijn de kenmerken die potentiële deelnemers moeten hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan een klinisch onderzoek. Ze beschrijven de criteria voor de patiëntenpopulatie en patiëntenselectie. De inclusiecriteria (en exclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed zijn gedefinieerd, vergroten de inclusie- en exclusiecriteria de kansen dat het onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. Ook beschermen ze de deelnemers tegen letsel en minimaliseren ze de risico's.
voor het RAINBO-programma:
• Histologisch bevestigde diagnose van EC (alle graden en alle histologische subtypen, inclusief: inclusief endometrioïde, sereus en heldel cellig endometriumcarcinoom, ongedifferentieerd carcinoom, uterus carcinosarcoom).
• Moleculaire classificatie uitgevoerd volgens het diagnostische algoritme beschreven in WHO2020 (aangepast van Vermij et al.)
• TLH-BSO of TAH-BSO met of zonder lymfadenectomie en / of volledige chirurgische stadiëring, zonder macroscopische restziekte na chirurgie
• Geen Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n op afstand zoals bepaald door pre- of postoperatieve beeldvorming (CT-scan van borst, buik en bekken of PET-CT-scan)
• Schriftelijke geïnformeerde toestemming
• Leeftijd> 18 jaar
• Levensverwachting van minimaal 1 jaar
• Patiënten moeten toegankelijk zijn voor behandeling en follow-up
• Schriftelijke geïnformeerde toestemming volgens de vereisten van de plaatselijke ethische commissie.
Opnamecriteria specifiek voor MMRD-Green onderzoek:
• WHO-performance score 0-1
• Histologisch bevestigde stadium III EC of stadium II EC met substantiële LVSI
• Moleculaire classificatie: MMRd EC
• Geen voorafgaande bekkenradiotherapie
• Lichaamsgewicht> 30 kg
• Adequate systemische orgaanfunctie:
o Creatinineklaring (> 40 cc / min): gemeten creatinineklaring (CL)> 40 ml / min of berekende creatinine CL> 40 ml / min volgens de Cockcroft-Gault-formule (Cockcroft en Gault 1976) of door 24-uurs urinecollectie voor het bepalen van de creatinineklaring.
o Adequate beenmergfunctie: hemoglobine> 9,0 g / dl, absoluut aantal neutrofielen (ANC) ≥ 1,0 x 109 / l, bloedplaatjesaantal ≥ 75 x 109 / l.
o Adequate leverfunctie:
• bilirubine ≤ 1,5 x institutionele bovengrens van normaal (ULN). << Dit geldt niet voor patiënten met een bevestigd Gilbertsyndroom (aanhoudende of terugkerende hyperbilirubinemie die overwegend ongeconjugeerd is bij afwezigheid van hemolyse of leverpathologie), die alleen in overleg met hun arts zullen worden toegelaten. >>
• ALT (SGPT) en / of AST (SGOT) ≤2,5 x ULN
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Exclusie criteria voor RAINBO-programma
• Geschiedenis van een andere primaire maligniteit, met uitzondering van niet-melanoom huidkanker, in de afgelopen 5 jaar
• Voorafgaande bekkenbestraling
Exclusiecriteria
Exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert.
specifiek voor MMRd-GREEN-studie:
• Grote chirurgische ingreep (zoals gedefinieerd door de onderzoeker) binnen 28 dagen voorafgaand aan de eerste dosis IP.
• Geschiedenis van allogene orgaantransplantatie.
• Ongecontroleerde bijkomende ziekte, inclusief maar niet beperkt tot, aanhoudende of actieve infectie, symptomatisch congestief hartfalen, ongecontroleerde hypertensie, onstabiele angina pectoris, hartritmestoornissen, interstitiële longziekte, ernstige chronische gastro-intestinale aandoeningen geassocieerd met diarree, of psychiatrische ziekte / sociale situaties die zou de naleving van de studievereisten beperken, het risico op ongewenste voorvallen aanzienlijk verhogen of het vermogen van de patiënt om schriftelijke geïnformeerde toestemming te geven in gevaar brengen.
• Elke eerdere behandeling met een PD1- of PD-L1-remmer, inclusief durvalumab.
• Behandeling met levend verzwakt vaccin binnen 30 dagen voorafgaand aan de eerste dosis durvalumab. Opmerking: Patiënten, indien ingeschreven, mogen geen levend vaccin krijgen tijdens het ontvangen van IP en tot 30 dagen na de laatste dosis IP.
• Huidig of eerder gebruik van immunosuppressiva binnen 14 dagen vóór de eerste dosis durvalumab, met uitzondering van:
- Intranasale, geïnhaleerde, topische steroïden of lokale steroïde-injecties (bijv. Intra-articulaire injectie).
- Systemische corticosteroïden in fysiologische doses die niet meer dan << 10 mg / dag >> prednison of het equivalent daarvan mogen bedragen.
- Steroïden als premedicatie voor overgevoeligheidsreacties (bijv. Premedicatie op een CT-scan).
• Geschiedenis van actieve primaire immunodeficiëntie
• Actieve of eerder gedocumenteerde auto-immuun- of inflammatoire aandoeningen (waaronder inflammatoire darmziekte [bijv. Colitis of de ziekte van Crohn], diverticulitis [met uitzondering van diverticulose], systemische lupus erythematosus, Sarcoïdose-syndroom of Wegener-syndroom. De volgende zijn uitzonderingen op dit criterium. :
- Patiënten met vitiligo of alopecia
- Patiënten met hypothyreoïdie (bijv. Na het Hashimoto-syndroom) stabiel op hormoonvervanging
- Elke chronische huidaandoening waarvoor geen systemische therapie nodig is
- Patiënten zonder actieve ziekte in de afgelopen 5 jaar mogen worden opgenomen, maar alleen na overleg met de onderzoeksarts.
• Actieve infectie, inclusief tuberculose (klinische evaluatie die klinische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en radiografische bevindingen en tbc-testen omvat in overeenstemming met de lokale praktijk), hepatitis B (bekend positief HBV-oppervlakteantigeen (HBsAg) -resultaat), hepatitis C of deficiëntievirus (positieve hiv 1/2 antilichamen). Patiënten met een vroegere of verdwenen HBV-infectie (gedefinieerd als de aanwezigheid van hepatitis B-kernantilichaam [anti-HBc] en afwezigheid van HBsAg) komen in aanmerking. Patiënten die positief zijn voor hepatitis C (HCV) -antilichaam komen alleen in aanmerking als de polymerasekettingreactie negatief is voor HCV-RNA.
• Bekende allergie voor durvalumab.
• Medische of psychische aandoening die naar de mening van de onderzoeker de patiënt niet in staat zou stellen het onderzoek af te ronden of een zinvolle geïnformeerde toestemming te ondertekenen.
De risico's voor de patiënt zijn de bekende bijwerkingen van durvalumab. Tevens zullen voor de durvalumab extra bloedafnames zijn en patienten worden gravraagd om Kwaliteit van leven Kwaliteit van leven (Quality of Life, QoL) is een maat in de gezondheidseconomie. Het verwoordt het effect van factoren als symptomen, pijn, psychische gezondheid en welzijn op het leven van mensen. Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (Health-related quality of life, HRQoL) is een maat om uit te rekenen wat de behandeling waarschijnlijk voor gevolgen zal hebben voor het leven van patiënten. vragelijsten in te vullen. Afgewogen tegen het mogelijke voordeel van een klinisch voordeel, is de risico-batenanalyse volgens de onderzoekers positief. Bovendien zullen de patiënten met stadium III EC geen cytotoxische chemotherapie ondergaan die naar verwachting niet effectief is in de MMRd-subgroep, en dus een beter toxiciteitsprofiel en gezondheidsgerelateerde Kwaliteit van leven Kwaliteit van leven (Quality of Life, QoL) is een maat in de gezondheidseconomie. Het verwoordt het effect van factoren als symptomen, pijn, psychische gezondheid en welzijn op het leven van mensen. Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (Health-related quality of life, HRQoL) is een maat om uit te rekenen wat de behandeling waarschijnlijk voor gevolgen zal hebben voor het leven van patiënten. hebben. Het voordeel van deelname aan deze studie kan zijn dat de adjuvante therapie een verbeterd therapeutisch effect kan hebben. Alle patiënten dragen bij aan onze kennis en begrip hoe we nieuwe strategieën voor antikankertherapieën verder kunnen ontwikkelen.
Adjuvant durvalumab 1500 mg versus Placebo In klinische onderzoeken is een placebo een geneesmiddel zonder werkzame bestanddelen. Placebo's hebben geen bekende medische effecten. Het 'placebo-effect' is een gunstig effect of bijwerking ervaren door patiënten die een placebo innemen ondanks het feit dat het geen geneesmiddel betreft. (1:1) i.v. q 4weken 13 keer te starten met standaard adjuvante radiotherapie (gedurende 1 jaar), na chirurgie met curatieve intentie.
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Leids Universitair Medisch Centrum
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.