REACtiVe
Algemeen
Autologe dendritische cellen geladen met een allogeen tumor lysaat voor alvleesklierkanker patiënten welke een resectie hebben ondergaan (REACtiVe trial).
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 2
- Bij diagnose
-
- Pancreaskanker
Het doel van dit onderzoek is bestuderen of het haalbaar en veilig is om geopereerde patiënten met alvleesklierkanker welke de standaard behandeling hebben ondergaan te behandelen met dendritische cel immunotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van dendritische cellen welke geladen zijn met autoloog materiaal of peptiden. Ook willen we onderzoeken of de behandeling effectief is.
Single center prospectieve open label fase II studie.
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Veiligheid, Anders, Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Alvleesklierkanker patiënten welke een resectie hebben ondergaan voor hun ziekte en waarbij geen Uitzaaiing Uitzaaiing (of metastase) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). en zijn aangetroffen na de operatie en welke de standaard behandeling na de operatie hebben ondergaan.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
• Chirurgisch geresecteerde alvleesklierkanker.
• Voltooide post-operatieve standaardbehandeling. Patiënten die door de specifieke redenen de standaardbehandeling niet hebben afgerond wegens toxiciteit of die niet in staat zijn om op basis van specifieke redenen de standaard van zorg te starten, mogen na de goedkeuring van de coördinerende onderzoeker deelnemen aan de studie.
• Patiënten die postoperatieve standaardzorg hebben gekregen moeten binnen zes maanden na voltooiing van de behandeling worden geincludeerd. Patiënten die na de operatie geen aanvullende standaardzorg hebben gekregen moeten binnen zes maanden na resectie worden geïncludeerd.
• Geen ziekteactiviteit zoals beoordeeld door middel van radiologische beeldvorming.
• Patiënten moeten minstens 18 jaar oud zijn en moeten schriftelijke toestemming kunnen geven.
• Patiënten moeten ambulant zijn (WHO-ECOG prestatiestatus 0,1 of 2) en in stabiele medische conditie.
• Patiënten moeten normale orgaanfunctie en voldoende beenmergreserve hebben: absolute neutrofielen> 1,0x 10E9 / l, bloedplaatjes> 100 x 10E9 / l en Hb> 6,0 mmol / l (zoals bepaald tijdens screening).
• Vrouwen die zwanger kunnen worden, moeten een negatieve serum zwangerschapstest ondergaan bij screening en een negatieve urine zwangerschapstest net voor de eerste toediening van het studiegeneesmiddel op dag 1, en moeten bereid zijn om een effectieve anticonceptiemethode te gebruiken (intra-uteriene anticonceptiva, hormonale anticonceptiva, anticonceptiepil implantaten, transdermale pleisters, hormonale vaginale toepassingen, infusies met verlengde afgifte) of echte onthouding (wanneer dit in overeenstemming is met de gewenste en gebruikelijke levensstijl) * tijdens de studie en gedurende ten minste 12 maanden na de laatste toediening van het studiegeneesmiddel. * Echte onthouding is acceptabel als dit in overeenstemming is met de fgewenste levensstijl van de deelnemer. Periodieke onthouding (zoals kalender methode, ovulatie, symptothermische, post-ovulatiemethoden) en terugtrekking zijn geen acceptabele anticonceptiemethoden.
• Mannen moeten bereid zijn om een effectieve contraceptieve methode (bijvoorbeeld condoom, vasectomie) te gebruiken tijdens de studie en gedurende ten minste 12 maanden na de laatste toediening van het studiegeneesmiddel.
• Positieve DTH huidtest (zwelling >2mm na 48 uur) tegen tenminste één positief controle antigeen tetanus toxoid.
• Vermogen om terug te keren naar het ziekenhuis voor adequate follow-up zoals vereist bij dit protocol.
• Schriftelijk afgegeven toestemming volgens ICH-GCP richtlijnen.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
• Medische of psychologische belemmering voor waarschijnlijke naleving van het protocol.
• Huidige of eerdere behandeling met immunotherapeutische middelen.
• Huidig gebruik van steroïden (of andere immunosuppressieve middelen). Patiënten moeten minimaal 6 weken gestopt zijn met gebruik van deze middelen en moeten dergelijke behandelingen stoppen gedurende de hele studieperiode. Profylactisch gebruik van dexamethason tijdens chemotherapie is uitgesloten van dit 6 weken interval.
• Voorgaande maligniteit, behalve adequaat behandelde basale cel- of plaveiselcelcarcinoom huidkanker, oppervlakkige of in situ kanker van de blaas of andere kanker waarvoor de patiënt vijf jaar ziektevrij is geweest.
• Ernstige gelijktijdige ziekte, of actieve infecties.
• Geschiedenis van de auto-immuunziekte of patiënten welke orgaantransplantaties hebben ondergaan, (of met actieve acute of chronische infectie, inclusief HIV en virale hepatitis).
• Ernstige bijkomende chronische of acute ziekte zoals pulmonale ziekten (astma of COPD) of cardiale ziekten (NYHA klasse III of IV) of een leveraandoening of andere ziekte welke door de studie coördinator beschouwd wordt als een ongerechtvaardigd hoog risico tijdens de onderhoudsbehandeling met dendritische cellen.
• Bekende allergie voor schaaldieren (kunnen KLH bevatten).
• Zwangere of lacterende vrouwen.
• Onvoldoende toegang tot een ader om leukaferese te verrichten.
• Gelijktijdige deelname aan een andere klinische studie (behalve deelname aan een biobankstudie).
• Een hersenaandoening of andere belangrijke psychiatrische afwijking die de mogelijkheid om geïnformeerde toestemming te geven in gevaar brengt en welke deelname aan het volledige protocol en de follow-up uitsluit.
• Afwezigheid van de mogelijkheid van naleving van het protocol. Gebrek aan beschikbaarheid voor de follow-up evaluatie.
Patiënten die aan deze studie deelnemen ondergaan extra polikliniekbezoeken en extra invasieve handelingen in het kader van de studie. Het aanprikken van een bloedvat is nodig voor de leukoferese, bloedafname en voor de injectie met de dendritische cellen. Deze invasieve handelingen brengen weinig extra risico met zich mee. De leukoferese is een standaard procedure welke uitgevoerd wordt door gekwalificeerd personeel volgens een standaard protocol. Er is een klein risico op een kortdurende daling van bloedplaatjes en witte bloedcellen. De leukaferese kan er voor zorgen dat patiënten voorbijgaande hartkloppingen, een versnelde hartslag, een daling van de bloeddruk en duizeligheid ervaren. Al deze klachten zijn echter van voorbijgaande aard. Hiernaast bestaat er een zeer klein risico op calciumverlaging. Mochten patiënten hier klachten van ervaren dan kan er extra calcium toegediend worden. De toediening van autologe cellen die buiten het lichaam zijn opgeladen met allogeen menselijk tumormateriaal vormt een potentieel risico, daarom wordt dit in deze studie onderzocht. Omdat niet het lysaat zelf direct wordt toegediend aan de patiënt maar pas wanneer het door de autologe dendritische cellen verwerkt is verwachten we dat dit een laag risico met zich meebrengt. Eerdere klinische studies lieten zien dat injectie met tumor lysaat geladen autologe dendritische cellen over het algemeen goed getolereerd werden door patiënten, zonder systemische toxiciteit. Uitzondering hierop waren griepverschijnselen zoals koorts en rillingen.
Een leukoferese wordt uitgevoerd waarbij de monocyten gebruikt worden voor het differentiëren van dendritische cellen door middel van specifieke cytokines. Geladen autologe dendritische cellen (MesoPher) worden iedere 2 weken geïnjecteerd bij de patiënt gedurende 6 weken. Na de derde injectie met MesoPher wordt er na 3 en 6 maanden een re-vaccinatie gedaan om het immuunsysteem te activeren. Verder wordt er bloed afgenomen voor het volgen van de immuun response voor, tijdens en na de behandeling met dendritische cellen. Ook worden er CT scans uitgevoerd voor het beoordelen van de respons op therapie.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.