REDDS2
Algemeen
Een gerandomiseerde haalbaarheidsstudie n=1 van een wekelijks interval van rode-bloedceltransfusies bij myelodysplastisch syndroom; Rode-bloedceltranfusieschema bij myelodysplastisch syndroom (REDDS): studie 2
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Myelodysplastisch syndroom (MDS)
Dit protocol beschrijft een tweedelig onderzoek om RBC transfusieschema's te vergelijken bij patiënten met transfusieafhankelijke myelodysplastisch syndromen (MDS). Het eerste deel van de studie is een pilot (n=1) studie om met als doelstellingen: 1. Beoordelen van de haalbaarheid van een wekelijkse transfusiestrategie met volledig antigen-gematchte eenheden én zonder afwachten van pretransfusie compatibiliteitsdiagnostiek; 2. Vaststellen van geschikte hulpmiddelen (kwaliteit van leven, fysieke en klinische parameters) om het effect van variatie in bloedtransfusie frequenties op kwaliteit-van-leven parameters en fysiek functioneren adequaat te beoordelen. Het tweede deel is een kwalitatief onderzoek om de ervaringen van patiënten en medewerkers met het nieuwe transfusieschema te onderzoeken, Dit onderdeel van de studie zal niet binnen NL plaatsvinden. (alleen in Australië en VK). Het derde deel (alleen in NL) is een haalbaarheidsstudie naar het gebruik van een Hb-meter in de thuissituatie. Validatie van deze meter vindt vooraf aan start van de klinische REDDS2 studie plaats. Het overkoepelende doel van deze studie is om een definitief fase 3 onderzoek te ontwerpen en uit te voeren waarin verschillende RBC transfusiestrategieën met elkaar worden vergeleken bij patiënten met transfusie-afhankelijke MDS.
N=1 onderzoek Alle deelnemers ontvangen beide behandelarmen, in een willekeurig toegewezen volgorde. Beide behandelarmen worden per patiënt geïndividualiseerd.
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Veiligheid
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Transfusie-afhankelijke MDS-patiënten met <20% blasten op beenmergaspiraat (WHO 2016 classificatie), inclusief MDS / MPN-overlappingsziekten (zowel nieuwe als al vastgestelde diagnosen).
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- patienten ≥18 jaar met de WHO-gedefinieerd MDS of MPN/MDS
- transfusie afhankelijk: minstens twee transfusieperiodes en ten minste 4 units van rode bloedcellen gedurende de 16 weken voor studiedeelname.
- verwachting van transfusie afhankelijk voor ten misnte 6 maanden
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- momenteel RBC transfusies met een interval van ≤7 dagen
- Intolerantie voor een wekelijks transfusieschema, ter beoordeling van de behandelend arts
- patienten die erythropoietic-stimulating agents (ESA) of disease-motifying agents voor hun MDS krijgen (zoals lenalidomide, azacitidine, hydroxycarbamide, experimentele agents)
Voor risico-inschatting: zie E9. Gedurende de periode van transfusies volgens arm B zal de patiënt wekelijks een bezoek aan het ziekenhuis brengen. Daar staat tegenover dat deze bezoeken, door het niet afwachten van resultaten van pretransfusie diagnostiek, korter zullen duren en een geschatte tijdswinst van ongeveer een uur opleveren (op een totale bezoekduur van 3-4 uur). Daarnaast worden patiënten van het Radboudumc gevraagd deel te nemen aan een single site-studie naar het gebruik van een point-of-care Hb meter in de thuissituatie. Patiënten zullen na de gehele REDDS studieperiode (na 12 weken) eenmaal per week thuis zelf een Hb meting verrichten. Indien er geen studie- of transfusiebezoek aan het ziekenhuis nodig is, maakt deze Hb-meting de geplande meting in het ziekenhuis overbodig.
Alle In aanmerking komend In aanmerking komen met betrekking tot de ontwikkeling van geneesmiddelen verwijst doorgaans naar de eisen waaraan deelnemers moeten voldoen om te kunnen worden geselecteerd voor deelname aan een klinisch onderzoek. De eisen (criteria) omvatten vaak niet alleen elementen die deelname toestaan (inclusiecriteria) maar ook bijzonderheden die voorkomen dat iemand deelneemt (exclusiecriteria). e, geïnformeerde en goedgekeurde patiënten ontvangen de volgende twee transfusie-interventies zoals hieronder, met gerandomiseerde toewijzing van de behandelingsvolgorde (d.w.z. AB of BA). Arm A (gebruikelijk transfusieschema gegeven door behandelend arts): Patiënten ontvangen RBC-transfusie volgens hun gebruikelijke schema voor een behandelingsperiode van 6 weken, waarbij alle aspecten van hun transfusiebehandeling (inclusief Hb-drempel, aantal RBC-eenheden en frequentie van transfusie) worden aangestuurd door hun gebruikelijke behandelend arts. Volgens de standaard klinische praktijk zullen patiënten uiterlijk 72 uur vooraf aan de transfusie pre-transfusiemonsters laten afnemen voor routinematige compatibiliteitsdiagnostiek. Arm B (wekelijkse transfusie met behulp van geïndividualiseerde schema's): Patiënten ontvangen wekelijks RBC-transfusies gedurende een behandelingsperiode van 6 weken. Dit geïndividualiseerde transfusie-algoritme wordt vastgesteld op basis van het gemiddeld aantal eenheden per week ten tijde van inclusie. Patiënten worden poliklinisch gezien op een gedefinieerde wekelijkse afspraak op de dagbehandeling van het ziekenhuis. Hb- en pre-transfusiemonsters voor routinematige compatibiliteitstests worden afgenomen en verricht, maar voor het starten van de transfusie worden de resultaten niet afgewacht, met als doel om het geïndividualiseerde doel-Hb te behouden. Hierbij wordt het aantal te transfunderen RBC-eenheden bepaald op basis van het Hb-resultaat van de vorige week om vertragingen voor patiënten en personeel te voorkomen. Patiënten ontvangen reeds klaarliggende RBC producten die geselecteerd zijn op basis van patient en donor RBC-feno / genotype en daarmee volledig antigen-gematcht zijn. Theoretisch sluit dit de vorming van alloantistoffen ten gevolge van een bloedtransfusie volledig uit. Winst hiervan is het vermijden van huidige vertragingen als gevolg van het afwachten van pretransfusie resultaten: een tijdswinst van 45 minuten tot enkele uren. De lokale PI op elke locatie beoordeelt het geïndividualiseerde transfusieplan van elke patiënt voorafgaand aan de start van de transfusiebehandeling om te verzekeren dat aan alle veiligheidseisen wordt voldaan.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.