RELATE
Algemeen
REcidief LArynx Tumor of Effect behandeling?
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
Het identificeren van beeldvormingsparameters die kunnen differentiëren tussen larynx of hypopharynx carcinoom en weefsel dat is aangetast door radiotherapie. Hierbij wordt de volledige larynx histologie gebruikt als referentie.
Deze studie is een omschrijvende, diagnostische studie die beeldvorming zal vergelijken met histologische preparaten van larynx of hypopharynx recidieven.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek
- Soort onderzoek
- Observationeel onderzoek In de epidemiologie en statistiek trekt een observationeel onderzoek conclusies over het mogelijke effect van een behandeling bij de deelnemers, waarbij de indeling van de deelnemers in een behandelgroep versus een controlegroep buiten de controle van de onderzoeker valt. In sommige gevallen zijn observationele onderzoeken echter de geschiktste opzet – bijvoorbeeld als de aandoening die wordt onderzocht, zeldzaam is. Daarbij zijn niet-interventionele observationele onderzoeken soms de enige ethische benadering. Als bijvoorbeeld het effect van een risicofactor in het milieu als asbest wordt onderzocht, zou het onethisch zijn deelnemers opzettelijk bloot te stellen aan die risicofactor. In een niet-interventioneel observationeel onderzoek worden geen aanvullende diagnostische of controleprocedures toegepast op de patiënten, en worden er epidemiologische methoden gebruikt voor de analyse van verzamelde gegevens (zoals volgens artikel 2(c) van 2001/20/EG).
Onderzoekspopulatie
Twintig patiënten met recidief larynx of hypopharynx caricnoom die ingepland zijn voor een complete laryngectomie.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Recidief larynx of hypopharynx carinoom na primaire radiotherapie
- Gepland voor totale laryngectomie
- ≥ 18 jaar
- Verschafte Geïnformeerde toestemming
Vrijwillige toestemming, met kennis van alle relevante informatie, om deel te nemen aan een wetenschappelijk of klinisch onderzoek. Voordat een onderzoek mag worden uitgevoerd, moeten deelnemers worden geïnformeerd over alle aspecten van het onderzoek zoals de doelen, methoden, verwachte voordelen en mogelijke risico's. Deelnemers moeten ook weten dat ze zich op elk moment uit het onderzoek kunnen terugtrekken zonder negatieve gevolgen voor hun lopende zorg of behandeling.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Patiënten die voldoen aan de Exclusiecriteria
Exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert.
voor MRI van 3T, zoals omschreven in de protocollen van de radiologie afdeling
- Patiënten met een contra-indicatie voor CT met contrast vloeistof, zoals omschreven in de protocollen van de radiologie afdeling
- Patiënten met diabetes mellitus die insuline afhankelijk zijn
In de standaard klinische procedure, ondergaan patiënten allemaal een DCE- en DWI-MRI, soms aangevuld met een FDG-PET/CT. Alle beeldvorming voor de laryngectomie wordt gemaakt in een radiotherapie masker. Als de MRI en/of de FDG-PET/CT niet gemaakt is, te oud (>20 dagen) of niet van voldoende kwaliteit is voor de studiedoeleinden, zullen patiënten extra beeldvorming moeten ondergaan. Dit zorgt ervoor dat er van alle patiënten een FDG-PET/CT en een MRI scan van voor de operatie beschikbaar is. Wanneer een extra FDG-PET/CT scan nodig is, zal een patiënt worden blootgesteld aan extra bestraling door studiedeelname. In de dagen voorafgaand aan de operatie worden de patiënten opgenomen in het ziekenhuis. De patiënten hoeven dus geen extra bezoeken te brengen aan het zoeken.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.