SIMBA
Algemeen
SIMBA studie: Zeven Tesla beeldvorming biomarkers voor cognitieve uitkomsten na behandeling voor een hersentumor bij kinderen
- Leeftijd
- Enkel kinderen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Zenuwstelsel
Het primaire doel van het onderzoek is om de relatie te onderzoeken tussen neurocognitief functioneren en MRI parameters voor de vasculatuur, metabolisme en witte stof-diffusie in de hersenen van kinderen behandeld voor een posterior fossa tumor. Overige doelen zijn om relaties te onderzoeken tussen verdeling van de stralingsdosis en neurocognitieve uitkomsten, en om uit te zoeken of met de combinatie van meerdere beeldvormings modaliteiten onderscheid gemaakt kan worden tussen overlevenden die een beter versus een slechter neurocognitief functioneren hebben.
Monocenter observationele studie
Onderzoekspopulatie
Er zullen 77 patiënten worden geïncludeerd in de leeftijd van 6 tot 23 jaar, die ten minste 6 maanden en maximaal 5 jaar geleden gediagnosticeerd zijn met een posterior fossa tumor en behandeling hebben afgerond. Er zullen 3 groepen zijn (met een minimum van 10 patiënten per groep) die de volgende behandelingen hebben gehad: - enkel chirurgie/chemotherapie (geen radiotherapie) - focale proton radiotherapie - cranio-spinale proton radiotherapie
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Leeftijd tussen 6 en 23 jaar oud
- Behandeld voor een posterior fossa hersentumor met enkel chirurgie/chemotherapie, focale proton radiotherapie, of cranio-spinale proton radiotherapie
- Ten minste 6 maanden en maximaal 5 jaar na diagnose, en klaar met behandeling
- In staat om MRI-scan te doen zonder anesthesie
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Geen getekend informed consent (ofwel door patiënt en/of door ouders/voogden)
- Onvoldoende kennis van de Nederlandse taal het neuropsychologisch onderzoek te doen of vragenlijsten in te vullen
- Significant visuele, motorische of ontwikkelingsproblemen, waardoor alternatieve neuropsychologische onderzoeken nodig zouden zijn (bijv. blindheid, doofheid, ernstige ontwikkelingsachterstand)
- MRI-specifieke exclusie criteria, zoals metalen implantaten. Voor screening van MRI-specifieke exclusie criteria zal gebruik worden gemaakt van de 7-Tesla MRI veiligheidsscreening.
Het betreft een non-invasieve, observationele studie. De belasting bestaat enkel uit tijd (3 uur totaal). Deelnemers komen eenmalig naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) om een 7T MRI scan te ondergaan (1 uur) en naar het Prinses Máxima Centrum om een neuropsychologisch onderzoek te doen (2 uur). Deze afspraken zullen indien mogelijk op dezelfde dag plaatsvinden. MRI betreft een non-invasieve wijze van beeldvorming, waarbij hoge magnetische velden worden gebruikt. Deze worden over het algemeen niet geassocieerd met ongewenste voorvallen, behalve mogelijke claustrofobie omdat de patiënt in een smalle buis ligt. Daarnaast kunnen sommige deelnemers mogelijk ongemakken ervaren, zoals duizeligheid of misselijkheid. Alle deelnemers hebben al vaker een MRI-scan gehad als onderdeel van standaard zorg; daarom kunnen we patiënten met ernstige claustrofobie excluderen. Patiënten en ouder(s)/verzorger(s) zullen daarnaast gevraagd worden om een neuropsychologisch onderzoek te doen en vragenlijsten in te vullen. Voor sommige patiënten zal dit deel zijn van standaard zorg, waardoor zij voor het huidige onderzoek minder tijd hoeven te investeren. Bovendien zullen afspraken zo veel mogelijk gecombineerd worden met geplande afspraken voor zorg, en er zal voldoende pauze gehouden worden. De meeste vragenlijsten kunnen thuis worden ingevuld via het online KLIK portaal. Er zijn geen verwachte risico's van deelname. Een mogelijk voordeel van deelname is dat ouders een samenvatting van de resultaten ontvangen van het neuropsychologisch onderzoek en zullen worden doorverwezen voor ondersteuning wanneer dat nodig en gewenst is. Verder zijn er geen directe voordelen van deelname en zullen de resultaten worden gebruikt om de zorg voor toekomstige patiënten te verbeteren.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.