SIOP Ependymoma II
Algemeen
Een internationaal klinisch programma voor diagnose en behandeling van kinderen, adolescenten en jong volwassen met een ependymoom.
- Leeftijd
- Zowel volwassenen als kinderen
- Fase onderzoek
- Fase 2/3
- Bij diagnose
-
- Kwaadaardig Ependymoma
Totale onderzoeksprogramma: Het algemene doel van het totale onderzoeksprogramma is de klinische uitkomst van patiënten met een ependymoom te verbeteren door de stagering en de standaard behandeling te verbeteren en te harmoniseren en door meer kennis te vergaren over de onderliggende biologie. Dit onderzoeksprogramma zal nieuwe strategieën voor diagnose (centrale review van pathologie en beeldvorming) en therapeutische behandeling evalueren om in de toekomst eenduidige aanbevelingen te kunnen doen. Patiënten zullen worden ingedeeld in verschillende behandelgroepen op basis van leeftijd, tumorlocatie en post-operatieve status na de initiële operatie. Voor elke behandelgroep is er een gerandomiseerde studie om voorgestelde nieuwe therapeutische strategieën te evalueren. Stratum 1, patiënten zonder meetbare restziekte en ouder dan 12 maanden en jonger dan 22 jaar : Deze patiëntengroep die na de operatie adjuvant wordt bestraald, bereikt een 5-jaars progressie vrije overleving van ongeveer 60%. Bovendien is de overleving na relapse zeer slecht. Het is in deze patiëntengroep noodzakelijk het optreden van relapse zo veel als mogelijk uit te stellen. Het doel van het onderzoek in dit stratum is de klinische impact van een 16-weekse onderhoudsbehandeling met chemotherapie (na resectie en standaard radiotherapie) te evalueren. Chemotherapie bestaat uit VEC en CDDP. Stratum 2: patiënten ouder dan 12 maanden en jonger dan 22 jaar met inoperabele restziekte: Het doel van het onderzoek in dit stratum is het effect van toegevoegd HD-MTX aan de bestaande frontline chemotherapie te evalueren. Dit kan leiden tot het inzicht dat het effect van HD-MTX in toekomstige fase III nader moet worden onderzocht ofwel dat het gebruik van HD-MTX bij infants met een ependymoom mogelijk teruggeschroefd zou moeten worden en nieuwe therapieën moeten worden gezocht. Patiënten met inoperabele resttumor na frontline therapie krijgen een extra boost bestraling op de tumor. Veiligheid van deze boost wordt ook geëvalueerd. Stratum 3: patiënten jonger dan 12 maanden of patiënten die niet in aanmerking komen voor radiotherapie: Het doel van het onderzoek in dit stratum is om het effect van een toegevoegde HDAC inhibitor aan de standaard chemotherapie te evalueren. Daarbij wordt het risico op medicijn resistentie zoveel mogelijk geminimaliseerd terwijl de intensiteit van de behandeling wordt gemaximaliseerd.
Het totale onderzoekprogramma is bedoeld voor patiënten jonger dan 22 jaar en met diagnose ependymoom. Pre- en postoperatieve beeldvorming zal centraal worden gereviewed om de compleetheid van de resectie vast te stellen. Centrale review van de pathologie wordt ingezet om de histologische diagnose te bevestigen. Bepaalde biologische markers zullen prospectief worden bepaald voor een evaluatie van subgroepen. Andere biologische parameters zullen geëvalueerd worden in het collaboratief BIOMECA project. Na operatie en centrale review krijgen patiënten, indien mogelijk, een her-operatie aangeboden. Afhankelijk van de uitkomst van de initiële operatie (resttumor vs geen resttumor), van leeftijd en van of de patiënt in aanmerking komt voor radiotherapie kan de patiënt in 1 van de 3 strata worden geïncludeerd. Stratum 1 is een gerandomiseerde fase III studie voor patiënten ouder dan 12 maanden en jonger dan 22 jaar met complete resectie van de tumor. Patiënten worden gerandomiseerd naar 2 armen: radiotherapie al of niet gevolgd door onderhoudschemotherapie (16 weken chemotherapie met VEC-CDDP). Stratum 2 is een gerandomiseerde fase II studie voor patiënten ouder dan 12 maanden en jonger dan 22 jaar met inoperabele resttumor na operatie. Deze patiënten worden gerandomiseerd naar frontline chemotherapiebehandeling met VEC óf VEC met HD-MTX. Hierna volgt een eventuele her-operatie, radiotherapie en als er onder frontline chemotherapie geen progressie optrad, onderhoudschemotherapie. Patiënten met inoperabele rest na frontline chemotherapie krijgen nog een extra boost (8 Gy) radiotherapie op de tumor. Stratum 3 is een gerandomiseerde fase II studie voor patiënten jonger dan 12 maanden of patiënten die niet in aanmerking komen voor bestraling. Patiënten worden gerandomiseerd naar een behandeling van chemotherapie mét of zonder een HDAC inhibitor (valproaat). De Registry is opgezet als een observationele studie en bedoeld voor patiënten die niet voldoen aan de Inclusiecriteria Inclusiecriteria zijn de kenmerken die potentiële deelnemers moeten hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan een klinisch onderzoek. Ze beschrijven de criteria voor de patiëntenpopulatie en patiëntenselectie. De inclusiecriteria (en exclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed zijn gedefinieerd, vergroten de inclusie- en exclusiecriteria de kansen dat het onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. Ook beschermen ze de deelnemers tegen letsel en minimaliseren ze de risico's. van 1 van de 3 interventie studies.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Therapeutisch, Veiligheid, Anders
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Patiënten jonger dan 22 jaar gediagnosticeerd met een ependymoom. In het totale onderzoeksprogramma zullen 480 patiënten worden geincludeerd. In stratum 1 zullen zullen 320 patiënten worden geincludeerd. In stratum 2 zullen 60 patiënten worden geincludeerd. In stratum 3 zullen minimaal 100 patiënten worden geincludeerd.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
OVERALL PROGRAMMA:
• Hoofdverblijf in een van de deelnemende landen.
• Leeftijd <22 jaar bij diagnose.
• Histologisch gediagnosticeerd intracranieel of spinaal, lokaal of metastatisch, ependymoom volgens lokale patholoog (alle WHO-graden) inclusief: myxopapillair ependymoma, ependymoma (papillair, clear-cell en tanycytisch), ependymoom RELA fusie positief of anaplastisch ependymoom.
• Sturen aan nationaal referentie pathologie centrum van FFPE tumorweefsel blokken.
• Schriftelijke toestemming ('staging') voor verzamelen en doorsturen van lichaamsmateriaal.
• Alle patiënten en/of ouders of wettelijke voogden moeten bereid en in staat zijn om te voldoen aan het protocolschema en akkoord gaan met ondertekening van een schriftelijke Geïnformeerde toestemming
Vrijwillige toestemming, met kennis van alle relevante informatie, om deel te nemen aan een wetenschappelijk of klinisch onderzoek. Voordat een onderzoek mag worden uitgevoerd, moeten deelnemers worden geïnformeerd over alle aspecten van het onderzoek zoals de doelen, methoden, verwachte voordelen en mogelijke risico's. Deelnemers moeten ook weten dat ze zich op elk moment uit het onderzoek kunnen terugtrekken zonder negatieve gevolgen voor hun lopende zorg of behandeling.
.
• Patiënt moet zijn aangesloten bij een Social Security System in landen waar dit verplicht is.STRATUM 1:
• Leeftijd >12 maanden en <22 jaar bij inclusie in de studie.
• Geen meetbaar residueel ependymoom gebaseerd op centrale neuroradiologische review Dit bevat:
R0: Geen tumor residu op postoperatieve MRI in overeenstemming met het neurochirurgisch rapport.
R1: Geen tumor residu op MRI maar beschrijving van een kleine residuele tumor door de neurochirurg.
R2: Klein tumor residu op de MRI met een maximale diameter van minder dan 5 mm in elke richting.
• Nieuw gediagnosticeerd intracraniaal ependymoom van WHO-klasse II-III, bevestigd door een centrale pathologische review.
• Geen Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
op spinale MRI en op CSF cytologie assessments.
• Geen eerdere radiotherapie.
• Geen eerdere chemotherapie.
• Geen co-existente niet-verband houdende ziekte op het tijdstip van de studieinvoer die de patiënt niet in staat zou stellen om chemotherapie te ontvangen.
• Geen medische contra-indicatie voor radiotherapie en chemotherapie.
• Geen tekenen van infectie.
• Voldoende beenmerg, lever- en nierfunctie (gedetailleerd in protocol).
• Postmenarcheal meisje, niet zwanger of borstvoeding gevend en met een negatieve beta-HCG zwangerschapstest vóór het begin van de studie.
• Mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd en die zwanger kunnen worden moeten effectieve anticonceptie gebruiken voor de duur van hun behandeling en 6 maanden na de voltooiing van hun behandeling.
• Patiënten en/of hun ouders/wettelijke voogden moeten bereid en in staat zijn om te voldoen aan geplande bezoeken, behandelplan , laboratoriumtests en andere studie -procedures van het stratum 1.
• Schriftelijk informed consent (stratum 1).
• Patiënt moet zijn aangesloten bij een Social Security System in landen waar dit verplicht is.STRATUM 2:
• Leeftijd > 12 maanden en < 22 jaar bij inclusie in de studie.
• Residueel niet heroperabel meetbaar ependymoom gebaseerd op centrale neuroradiologische review waar:
- R3: Tumor residu dat in 3 vlakken kan worden gemeten.
- R4: Grootte van de residuele tumor verschilt niet van de preoperatieve status (bijvoorbeeld na biopsie).
• Nieuw gediagnosticeerd intracraniaal ependymoom van WHO-klasse II-III, bevestigd door een centrale pathologische review.
• Geen Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
op spinale MRI en op CSF cytologie assessments.
• Geen eerdere radiotherapie.
• Geen eerdere chemotherapie.
• Geen co-existente niet-verband houdende ziekte op het tijdstip van de studieinvoer die de patiënt niet in staat zou stellen om chemotherapie te ontvangen.
• Geen medische contra-indicatie voor radiotherapie en chemotherapie.
• Geen tekenen van infectie.
• Voldoende beenmerg, lever- en nierfunctie (gedetailleerd in protocol).
• Postmenarcheal meisje, niet zwanger of borstvoeding gevend en met een negatieve beta-HCG zwangerschapstest vóór het begin van de studie.
• Mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd en die zwanger kunnen worden moeten effectieve anticonceptie gebruiken voor de duur van hun behandeling en 6 maanden na de voltooiing van hun behandeling.
• Patiënten en/of hun ouders/wettelijke voogden moeten bereid en in staat zijn om te voldoen aan geplande bezoeken, behandelplan, laboratoriumtests en andere studie -procedures van het stratum 1.
• Schriftelijk informed consent (stratum 2).
• Patiënt moet zijn aangesloten bij een Social Security System in landen waar dit verplicht is.STRATUM 3:
• Kinderen jonger dan 12 maanden ten tijde van inclusie in de studie of een patiënt die niet in aanmerking komt om radiotherapie te ontvangen wegens leeftijd bij diagnose, tumorlocatie of kliniek /ouder besluit en volgens nationale criteria.
• Nieuw gediagnosticeerd intracraniaal ependymoom van WHO-klasse II-III, bevestigd door een centrale pathologische review.
• Voldoende beenmerg, lever- en nierfunctie (gedetailleerd in protocol).
• Geen eerdere chemotherapie.
• Geen eerdere radiotherapie.
• Geen co-existente niet-verband houdende ziekte op het tijdstip van de studieinvoer die de patiënt niet in staat zou stellen om chemotherapie te ontvangen.
• Geen medische contra-indicatie voor radiotherapie en chemotherapie.
• Geen tekenen van infectie.
• Patiënten en/of hun ouders/wettelijke voogden moeten bereid en in staat zijn om te voldoen aan geplande bezoeken, behandelplan , laboratoriumtests en andere studie -procedures van het stratum 1.
• Schriftelijk informed consent (stratum 3).
• Patiënt moet zijn aangesloten bij een Social Security System in landen waar dit verplicht is.OBSERVATIESTUDIE
• Patienten die niet eligible zijn voor één van de 3 interventiestudies of die weigeren zich te houden aan de daaraan gerelateerde specificaties in het protocol
• Hoofdverblijf in een van de deelnemende landen.
• Leeftijd <22 jaar bij diagnose.
• Histologisch gediagnosticeerd intracranieel of spinaal, lokaal of metastatisch, ependymoom volgens lokale patholoog (alle WHO-graden) inclusief: myxopapillair ependymoma, ependymoma (papillair, clear-cell en tanycytisch), ependymoom RELA fusie positief of anaplastisch ependymoom, bevestigd door centrale pathologie review,
• Alle patiënten en/of hun ouders of verzorgers moeten schriftelijke informatie ontvangen. Instemming van het kind, indien van toepassing, en schriftelijke toestemming van ouders of verzorgers wordt verkregen conform instituuts/nationale richtlijnen.╔pÀ
HÃ{宽┌^
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Exclusie criteria voor het onderzoeksprogramma:
- Patient met subependymoom en ependymoblastoom.
- Primaire diagnose voorafgaand aan startdatum SIOP Ependymoma II (29 April 2015)Exclusion criteria for interventie strata 1,2, en 3:
- Een tumor anders dan een primair intracranieel ependymoom,
- Patiënten met WHO graad I ependymoom inclusief myxopapillair variant,
- Patiënten met ruggenmerg als locatie van de primaire tumor,
- Deelname aan een andere studie naar behandeling van ependymoom,
- Gelijktijdige behandeling met andere antitumormiddelen,
- Niet in staat chemotherapie te verdragen,
- Niet in staat intraveneuze hydratatie te verdragen,
- Andere ernstige acute of chronische medische of psychiatrische aandoeningen of laboratorium afwijkingen die het risico bij deelname aan de studie of toediening van de medicatie kunnen verhogen of die, naar het oordeel van de onderzoeker, kunnen interfereren met de interpretatie van studie resultaten,
- Pre-existente mucositis, maagzweer,ontstekingsziekte van de darm, ascites, or pleuravocht,
- Contra-indicatie voor één van de IMPs uit het bedoelde stratum gebruikt volgens de SmPCs,Extra exclusie criterium voor stratum 1 en 2:
- Patiënt voor wie beeldvorming RX blijft ondanks alle inspanningen om een duidelijke MRI(-conclusie) te maken.Extra exclusie criteria voor stratum 3:
- Vooraf bestaande ernstige lever- of nierschade,
- Ernstige epilepsie in de directe familie, broers en zussen,
- Aanwezigheid van voorheen nog niet gediagnosticeerde mitochondriale aandoeningen, gedetecteerd tijdens screening voor deze trial,
- Verhoogd ammonium in het bloed, ≥ 1.5 x bovengrens van normaal
- Verhoogd lactaat in het bloed, ≥ 1.5 x bovengrens van normaal Exclusie criteria observatiestudie:
- Tumor anders dan primair ependymoom
- Patient met subependymoom en ependymoblastoom
- Primaire diagnose voorafgaand aan startdatum SIOP Ependymoma II (29 April 2015)%Í_ë׃<^
Stratum 1: Patiënten die worden ingeloot voor de arm met aanvullende onderhoudschemotherapie zullen gedurende 16 weken, op 15 verschillende dagen therapie toegediend krijgen. Hiertoe blijven ze 1 tot 3 dagen in het ziekenhuis. Meestal wordt middels een kleine operatie een Port-a-cath geplaatst voor de toediening van de medicatie. Stratum 2: Patiënten die worden ingeloot voor de arm met HD-MTX zullen op 3 momenten een extra infuus krijgen. Hiertoe blijven ze 3 keer minimaal 24 uur extra in het ziekenhuis. In totaal duurt de behandeling met frontline chemotherapie hierdoor 2 weken langer dan voor de arm zonder HD-MTX Stratum 3: Patiënten die worden ingeloot voor de arm met valproaat moeten in een periode van 56 weken 2-maal daags valproaat innemen. Na die 56 weken krijgen de patiënten nóg 1 jaar lang valproaat. Alle patiënten die deelnemen aan het protocol zullen gevraagd worden op een aantal tijdstippen (max. 4) een aantal vragenlijsten over Kwaliteit van leven Kwaliteit van leven (Quality of Life, QoL) is een maat in de gezondheidseconomie. Het verwoordt het effect van factoren als symptomen, pijn, psychische gezondheid en welzijn op het leven van mensen. Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (Health-related quality of life, HRQoL) is een maat om uit te rekenen wat de behandeling waarschijnlijk voor gevolgen zal hebben voor het leven van patiënten. in te vullen.
Stratum 1: onderhoudschemotherapie, 16 weken VEC-CDDP Stratum 2: HD-MTX naast standaard frontline chemotherapie met VEC Stratum 3: HDAC-inhibitor (valproaat) naast standaard chemotherapieschema
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.