TAPESTRY
Algemeen
TGF-β en PDL-1 blokkade met Bintrafusp alfa in plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm in combinatie met chemoradiotherapie (TAPESTRY)
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Slokdarmkanker
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Rijnstate Arnhem
-
Leids Universitair Medisch Centrum
-
Mogelijk kunnen de uitkomsten van de behandeling van irresectabel plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm verbeterd worden door toevoeging van bintrafusp alfa aan de behandeling met definitieve chemoradiotherapie. Als eerste stap in het onderzoek hiernaar willen we weten of de toevoeging van bintrafusp alfa aan de behandeling haalbaar is. Dat wil zeggen: we willen weten hoe de behandeling wordt verdragen en of de behandeling volgens planning kan worden gegeven.
Dit is een niet-gerandomiseerde haalbaarheidsstudie naar behandeling van slokdarmcarcinoom met de combinatie van bintrafusp alfa en chemoradiotherapie middels carboplatin, paclitaxel en uitwendige bestraling.
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Veiligheid
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Volwassen patienten met een WHO performance score van 0-2 met een niet geMetastase Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). erd plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm die geen resectie ondergaan.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Histologisch bewezen plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm of slokdarm-maag-overgang
- Chirurgische resectie is niet mogelijk (T1-T4a, N0 of N+, M0), zoals bepaald met EUS, PET scan en diagnostische CT scan van hals, thorax en abdomen. Patiënten met M1 ziekte uitsluitend op basis van een supraclaviculaire Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
zijn geschikt voor deelname. Patiënten met resectabele tumoren die radicale chirurgie weigeren of patiënten die vanwege comorbiditeit niet operabel zijn, zijn geschikt.
- Locoregionale recidieven zonder Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n op afstand na uitsluitend chirurgie of endoscopische resectie.
- Locoregionale recidieven zonder Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n op afstand na neoadjuvante chemoradiatie en resectie of definitieve chemoradiatie buiten het eerdere bestralingsveld, op voorwaarde dat de volledige bestralingsdosis veilig kan worden gegeven.
- Tumoren die met de endoscoop niet kunnen worden gepasseerd voor endoscopische echografie zijn geschikt indien aan alle andere criteria wordt voldaan.
- Indien de tumor tot onder de gastroesophageale (GE) overgang doorloopt tot in de proximale maag, ligt de bulk van de tumor in de slokdarm of op de GE overgang.
- Leeftijd ≥ 18
- ECOG performance status 0-2
- Adequate hematologische, nier- en leverfuncties.
- Geschreven, vrijwillig informed consent.
- Patienten moeten bereikbaar zijn voor management en follow up in het behandelend centrum.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Maligniteit op dit moment of in het verleden, anders dan de slokdarmkanker waarvan de prognose interfereert met de slokdarmkanker.
- Tracheo-oesofageale fistel of uitbreiding tot in de mucosa van de trachea met hoog risico op fisteling. Tumor uitbreiding tot in de trachea is toegestaan, maar niet door de trachea.
- Betrokkenheid van de aorta met hoog risico op bloeding of fisteling.
- Pathologische lymfeklieren zowel supraclaviculair als op het level van de truncus coeliacus.
- zwangerschap, geplande zwangerschap of borstvoeding.
- Patienten in de reproductieve fase die niet bereid zijn om effectieve anticonceptiemethoden te gebruiken tijdens de behandeling en 6 maanden daarna.
- Eerdere behandeling met chemotherapie, radiotherapie en/of immuuntherapie voor de slokdarmkanker.
- Eerdere behandeling met chemotherapy en/of immuuntherapie en/of targeted therapy voor andere maligniteiten, minder dan 6 maanden geleden.
- Eerdere bestraling van het mediastinum waardoor volledige bestralingsdosis voor de slokdarmkanker niet kan worden gegeven.
- Aanwezigheid van een slokdarmstent
- Aanwijzingen voor stollingsproblematiek of grote bloeding (graad ≥2) in de maand voor de eerste studiebehandeling.
- Klinisch significant cardiovasculair lijden waardoor chemoradiatie niet veilig gegeven kan worden.
- Aanwijzingen voor longfibrose en/of klinisch relevante vermindering van de longfunctie waardoor chemoradiatie niet veilig kan worden gegeven.
- Serieuze onderliggende medische aandoening waardoor de patient de geplande behandeling niet veilig kan ondergaan, inclusief eerdere allergische reacties op medicatie met cremophor zoals teniposide of cyclosporine.
- Mentale status die informed consent onmogelijk maakt.
- Inadequate calorische- en/of vocht inname ondanks consultatie van een dietist en/of sondevoeding.
- Actieve autoimmuunziekte die systemische behandeling behoeft in de afgelopen 2 jaar. Substitutietherapie wordt niet gezien als vorm van systemische behandeling. Patienten met vitiligo met uitsluitend dermatologische manifestaties zijn geschikt voor deelname aan de studie.
- Diagnose van HIV, tenzij stabiel op antiretrovirale therapie voor minimaal 4 weken, geen aanwijzingen voor therapieresistentie, viral load of <400 kopieën/ml en CD4+ Tcellen ≥350 cellen/uL.
Actieve HBV of HCV infectie. Patiënten die een stabiele dosis antivirale therapie gebruiken en een viral load beneden detectieniveau hebben zijn geschikt voor deelname.
- Diagnose van immunodeficiëntie of behandeld worden met systemische corticosteroiden (≥10mg/dag prednison of equivalent) of enige andere vorm van immuunsuppresieve therapie in de 7 dagen voorafgaand aan start van de studiebehandeling.
- Aanwijzingen voor interstitiele longziekten of actieve, non-infectieuze pneumonitis.
- Actieve infectie waarvoor systemische behandeling nodig is, die niet verholpen is 3 (simpele infectie zoals cystitis) tot 7 (ernstige infectie zoals pyelonefritis) dagen voorafgaand aan start van de studiebehandeling.
- Vaccinatie met een levend vaccin in de 30 dagen voorafgaand aan de start van de studiebehandeling. Griepvaccinaties zonder levend pathogeen zijn toegestaan.
- Patienten die eerder een allogene stamcel- of orgaantransplantatie hebben ondergaan.
Toediening van Bintrafusp alfa verlengt de duur van het bezoek tweemaal met ca. 90 minuten, eenmaal komt de patient extra naar het ziekenhuis voor behandeling met bintrafusp alfa (ook ca. 90 minuten). Zowel het bloedprikken als het inbrengen van het infuus kan licht pijnlijk zijn en een blauwe plek tot gevolg hebben. De extra gastroduodenoscopie kan in zeldzame gevallen een bloeding of perforatie tot gevolg hebben. Ten slotte kan een patientient bijwerkingen van de onderzoeksmedicatie krijgen. De meest voorkomende bijwerkingen van bintrafusp alfa zijn: vermoeidheid, lage bloeddruk, huidafwijkingen en diarree. Doordat bintrafusp alfa de werking van het immuunsysteem versterkt, kunnen er specifieke bijwerkingen optreden die te maken hebben met een afweerreactie gericht tegen het eigen lichaam (auto-immuunreactie). In de meeste gevallen is er dan sprake van een huidreactie maar dit kan zich ook uiten als een te traag- of juist te snelwerkende schildklier of een ontsteking van de schildklier, een auto-immuun longontsteking of een te traag werkende bijnierschors. Tenslotte is ook een (tijdelijke) reactie op infusie van bintrafusp alfa mogelijk.
Bintrafusp alfa wordt toegevoegd aan de standaardtherapie op dag 1, 22 en 43 van de behandeling.
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Rijnstate Arnhem
-
Leids Universitair Medisch Centrum
-
MCL Leeuwarden
-
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
-
Amsterdam UMC locatie VUmc
-
Deventer Ziekenhuis
-
Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
-
Universitair Medisch Centrum Utrecht
-
Gelre Ziekenhuis Apeldoorn
-
Isala Ziekenhuis
-
Ziekenhuisgroep Twente
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.