VALUE-PERSARC
Algemeen
De waarde van een risicopredictie-model (PERSARC) voor behandelbeslissingen van patiënten met sarcomen in de ledematen.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 3
- Bij diagnose
-
- Sarcomen
Uit de literatuur is bekend dat het gebruik van beslissingsondersteuning ervoor kan zorgen dat patiënten geïnformeerde beslissingen maken en minder onzekerheid ervaren t.a.v. de behandelkeuze. Op den duur betekent dit dat mensen minder onzekerheid en spijt ervaren en zich beter kunnen aanpassen aan hun nieuwe situatie na de behandeling. Daarom heeft onze onderzoeksgroep een predictiemodel, genaamd PERSARC, ontwikkeld. PERSARC kan gebruikt worden door behandelaren en patiënten om een schatting te krijgen van de kans op overleving en terugkeer van de ziekte, en de toegevoegde waarde van de verschillende behandelmogelijkheden (minder/meer agressieve chirurgie en wel/geen radiotherapie). Doel van VALUE-PERSARC is om na te gaan of het gebruik van PERSARC bij behandelbeslissingen daadwerkelijk leidt tot beter geïnformeerde keuzes en minder onzekerheid bij de patiënt.
In deze studie, met een zogenaamd “stepped wedge design”, worden ziekenhuizen (dus niet de patiënt) gerandomiseerd voor het tijdstip waarop zij overgaan van de gebruikelijke zorg (controle conditie) naar het gebruik van PERSARC (interventie). Patiënten die tijdens de looptijd van de studie gediagnosticeerd worden met een hooggradig sarcoom in hun ledematen ontvangen informatie over de studie, en worden na toestemming voor deelname geïncludeerd in de studie. Afhankelijk van het moment van inclusie ontvangt de patiënt gebruikelijke zorg of zorg met PERSARC. Wanneer de patiënt zorg met PERSARC ontvangt betekent dit dat de behandelaren PERSARC gebruiken bij (1) het opstellen van een behandeladvies in het multidisciplinaire overleg en (2) tijdens het gesprek met de patiënt waarin behandelmogelijkheden worden uitgelegd en voorkeuren van de patiënt worden besproken. Studiedeelnemers worden gevraagd vragenlijsten in te vullen (direct na de behandelbeslissing, en 3-6-12 maanden na operatie). Daarnaast worden (1) alle ‘behandelbeslissing’-consulten opgenomen op audio-tapes en (2) 5-15 patiënten benaderd om deel te nemen aan interviews voor het in kaart brengen van de ervaringen van patiënten met PERSARC. Deze informatie zal helpen bij het realiseren van de structurele inbedding van PERSARC in de zorg als het gebruik ervan effectief blijkt.
- Onderzoeksgebied
- Organisatorisch/zorgonderzoek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
In dit project draait het om patienten (>=18 jaar) met hooggradige (graad 2-3) sarcomen in de ledematen.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
patienten >= 18 jaar
histologisch gediagnosticeerd met graad 2-3 wekedelen tumoren in hun extremiteit
zonder behandelplan
nederlands sprekend
mentaal competent
getekend toestemmingsformulier
patient is in het bezit van een smartphone met internet toegang (WiFi)
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
patient waarbij de behandeling niet initieel gericht is op genezing
patienten die behandeld moeten worden met chemotherapie of isolated limb perfusion
patienten waarbij een operatie niet geindiceerd is
wekedelen tumoren subtypes die niet genoemd worden in de PERSARC app
samenvattend: patienten met sarcoomsubtypen en/of patienten die behandeld moeten worden met andere behandelingsmodaliteiten dan die vermeld in de PERSARC app zijn uitgesloten
Er zijn geen risico's aan deelname aan de studie verbonden. Het kan confronterend zijn voor patienten om actief deel te nemen in het besluitvormingsproces tav hun behandelkeuze.
Afhankelijk van het moment van inclusie ontvangt de patiënt gebruikelijke zorg of zorg met PERSARC. Wanneer de patiënt zorg met PERSARC ontvangt betekent dit dat de behandelaren PERSARC gebruiken bij (1) het opstellen van een behandeladvies in het multidisciplinaire overleg en (2) tijdens het gesprek met de patiënt waarin behandelmogelijkheden worden uitgelegd en voorkeuren van de patiënt worden besproken (interventiegroep). Studiedeelnemers worden gevraagd vragenlijsten in te vullen (direct na de behandelbeslissing, en 3-6-12 maanden na operatie). Daarnaast worden (1) alle ‘behandelbeslissing’-consulten opgenomen op audio-tapes en (2) 5-15 patiënten benaderd om deel te nemen aan interviews voor het in kaart brengen van de ervaringen van patiënten met PERSARC. Deze informatie zal helpen bij het realiseren van de structurele inbedding van PERSARC in de zorg als het gebruik ervan effectief blijkt.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.