Vascular Signature Brain Tumor
Algemeen
Vasculaire vingerafdruk van hersentumoren
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Herstenstamglioom
Het primaire doel is om een snelle multi-parametrische MRI techniek te ontwikkelen en klinisch te valideren, voor de non-invasieve karakterisatie van de vaatstructuur van de tumor (de vasculaire vingerafdruk) voor zowel 3 Tesla (3T) als 7 Tesla (7T) MRI. Het secundaire doel is om ingewikkelde en tijdrovende visuele interpretatie van de verkregen vasculaire informatie te beperken door een computergestuurd diagnostisch algoritme te ontwikkelen, die automatisch en accuraat het genotye van de hersentumor kan voorspellen aan de hand van de eerder genoemde vasculaire vingerafdruk.
Het betreft een multi-centrum observationele diagnostische studie, opgedeeld in twee delen. Het eerste deel van de studie is bedoeld voor het ontwikkelen en valideren van een nieuw MRI protocol, die gericht is op het effect van contrastmiddel op het MRI signaal, om op die manier informatie te verkrijgen over de vaatstructuur van de tumor. Het protocol bestaat uit scans die plaatsvinden voor de injectie van het contrastmiddel, de dynamische fase tijdens en direct na toedieining van contrastmiddel, maar ook scans na toediening van het contrastmiddel. Het onderzoek is gericht om op een optimale manier de informatie over de vaatstructuur in het MRI signaal te vast te leggen. Daarnaast wordt het verwerken van de beelden geoptimaliseerd. Het tweede deel van de studie is de klinische studie, waarbij het doel is om een link te leggen tussen de vasculaire parameters en het moleculaire profiel van de tumor. Dit wordt gedaan door de verzamelde data te gebruiken voor het ontwikkelen van machine learning algoritmes om het genotype van de tumor te bepalen met behulp van de vasculaire vingerafdruk.
Onderzoekspopulatie
De onderzoekspopulatie is onderverdeeld in 3 cohorten, alle proefpersonen zijn 18 jaar of ouder en in staat om geschreven toestemming te geven. Verder mogen er geen contra-indicaties zijn voor MRI met contrast toediening. Het eerste cohort, bedoeld voor de ontwikkeling en optimalisatie van het protocol, bestaat uit 60 patiënten die ingepland staan voor een MRI scan van de hersenen als onderdeel van de klinische diagnostiche procedure en waarvoor contrast toediening een onderdeel is van de standaard radiologische procedure. Deze patiënten hebben niet per se een hersentumor, omdat het doel is om de MRI methode te ontwikkelen en te evalueren in het algemeen. Het tweede cohort bestaat uit 20 patiënten met een glioom, voor wie de MRI methode getest wordt voor een directe vergelijking tussen 3T and 7T MRI, waarbij de 3T scan een verlenging is van de diagnostische procedure en de extra 7T scan is optioneel. Het derde cohort bestaat uit 100 patiënten met een vermoedelijk glioom, die verwezen zijn voor een operatie of biopsie.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Patiënten doorverwezen voor een MRI scan van de hersenen met contrast toediening als onderdeel van de klinische diagnostische procedure (cohort 1), patiënten met een vermoedelijk glioom verwezen voor een MRI scan van de hersenen als onderdeel van de klinische diagnostische procedure (cohort 2), patiënten met (vermoedelijk) glioom verwezen voor biopsie of resectie van de tumor (cohort 3).
Leeftijd 18 jaar of ouder.
Geschreven toestemming voor deelname aan de studie.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Contra-indicaties voor een MRI onderzoek.
Verminderde nierfunctie.
Zwangerschap.
Voor het eerste cohort zal de extra belasting voor de proefpersoon niet substantieel zijn. De extra scantijd zal niet langer zijn dan 10 minuten en daarom is de verwachte impact op de proefpersoon beperkt. Voor het tweede en derde cohort is de extra belasting een verlenging van de klinische MRI scan met 30 minuten en een optionele extra MRI scan op 7T met een extra dosis contrastmiddel. Het 7T MRI systeem met hogere veldsterkte wordt algemeen gebruikt voor onderzoek en er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend. Proefpersonen die deelnemen aan dit onderzoek hebben geen peroonlijk voordeel; hun deelname helpt bij het ontwikkelen van een nieuwe MRI methode voor een non-invasieve karakterisatie van het moleculaire profiel van de tumor. Daarnaast is er een kleine kans dat de extra 7T MRI scan meer informatie zou kunnen geven over de status van de ziekte van de proefpersoon.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.