VIT-ISM
Algemeen
Immunologische analyse van de lange termjn veranderingen op moleculair en cellulair niveau door insectengif immunotherapie bij patiënten met indolente systemische mastocytose.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Systemische mastocytose
Het primaire doel van de studie is om de Th2 cel respons op VIT bij wespengifallergie patiënten mét en zónder mastocytose te analyseren na het bereiken van de onderhoudsdosering (na 13 weken) en onder de onderhoudsdosering (na 7 maanden). Secundair wordt gekeken naar het verschil in T en B cel responsen op VIT tussen wespengifallergie patiënten mét en zonder mastocytose.
Prospectieve cohort studie. Patiënten en controlepatiënten worden gerekruteerd en behandeld in het UMCG. Hier wordt driemaal bloed afgenomen waaruit perifere mononucleaire bloodcellen (PBMC's) worden geïsoleerd en gecryopreserveerd. Deze cellen worden naar het SIAF in Davos, Zwitserland vervoerd. Aldaar worden de T cel kweken en analyses uitgevoerd.
- Onderzoeksgebied
- Etiologie
- Soort onderzoek
- Observationeel onderzoek In de epidemiologie en statistiek trekt een observationeel onderzoek conclusies over het mogelijke effect van een behandeling bij de deelnemers, waarbij de indeling van de deelnemers in een behandelgroep versus een controlegroep buiten de controle van de onderzoeker valt. In sommige gevallen zijn observationele onderzoeken echter de geschiktste opzet – bijvoorbeeld als de aandoening die wordt onderzocht, zeldzaam is. Daarbij zijn niet-interventionele observationele onderzoeken soms de enige ethische benadering. Als bijvoorbeeld het effect van een risicofactor in het milieu als asbest wordt onderzocht, zou het onethisch zijn deelnemers opzettelijk bloot te stellen aan die risicofactor. In een niet-interventioneel observationeel onderzoek worden geen aanvullende diagnostische of controleprocedures toegepast op de patiënten, en worden er epidemiologische methoden gebruikt voor de analyse van verzamelde gegevens (zoals volgens artikel 2(c) van 2001/20/EG).
Onderzoekspopulatie
Patiënten met een graad IV reactie op een wespensteek waarvoor ze VIT ontvangen worden gerecruiteerd op het bij/wesp-spreekuur van het UMCG. Graad IV patiënten komen in aanmerking als zij een beenmergbiopt hebben ondergaan dat de aanwezigheid van ISM bevestigd of uitsluit. 16 ISM+ en 16 ISM- patiënten worden geïncludeerd. .
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Een systemische reactie, graad IV volgens Muller, op een wespensteek.
- De aanwezigheid van specifiek IgE tegen wespengif.
- Een conclusief beenmergbiopt waarmee de aanwezigheid van mastocytose dan wel monoklonale mestcelziekte kan worden aangetoond of uitgesloten.
- De patiënt heeft VIT gekozen als behandeling van de wespenallergie.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Geen beenmergbiopt bij een graad IV reactie
- Contra-indicaties voor VIT
- Minderjarigen
- Wilsonbekwamen
In het geval van studiedeelname wordt er bij patiënten en controlepatiënten driemaal bloed afgenomen (bij start VIT, na 13 weken en na 7 maanden), 5 buizen van 4.5mL per keer. Er is geen sprake van extra vragenlijsten of interventies bij deelname aan deze studie. Voor patiënten met mastocytose brengt deelname aan het onderzoek geen extra ziekenhuisbezoeken met zich mee. Deze patiënten ontvangen VIT altijd in het UMCG aangezien zij een hoger risico op bijwerkingen van de therapie hebben. Bij patiënten zónder mastocytose wordt de behandeling na 13 weken normaliter overgenomen door de huisarts. Deelname aan de studie betekent dat de patiënt een extra ziekenhuisbezoek moet brengen, na 7 maanden. De tussenliggende injecties kan de patiënt al wel bij de huisarts ontvangen.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.