VITA
Algemeen
Kwaliteit van leven en ziekte specifieke symptomen bij patienten met lymfeklierkanker en multipel myeloom, een longitudinale PROFIEL registratie studie. VITA-studie
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet beschikbaar
- Bij diagnose
-
- CLL
- Hodgkin-lymfoom
- Non-Hodgkin
- Multipel myeloom
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Alrijne Ziekenhuis
-
LangeLand Ziekenhuis
-
Het primaire doel van deze longitudinale observationele population-based studie is de kwaliteit van leven en ziekte gerelateerde symptomen van patiënten met HL, NHL, CLL en MM te onderzoeken, tijdens en tot twee jaar na de behandeling. Een secundair doel is om de rol van sociodemografische, klinische, persoonlijke, fysiologische, biologische en omgevingskarakteristieken te bepalen in het verloop van kwaliteit van leven. Onderzoeksvragen: 1. Wat is de kwaliteit van leven van patiënten die gediagnosticeerd worden met HL, NHL en CLL en MM, voor, tijdens en tot 2 jaar na de behandeling, en hoe wordt dit beïnvloedt door de behandeling? 2. Wat is de rol van demografische (leeftijd, geslacht), klinische (ziekte specifieke kenmerken, behandeling), biologische (biomarkers), fysiologische (hartslag, fysieke activiteit en slaap) en persoonlijke (therapietrouw, voeding) karakteristieken in het verloop van kwaliteit van leven van patiënten met HL, NHL, CLL en MM? En kunnen we individuen of groepen identificeren met een verhoogd risico op een lagere kwaliteit van leven? 3. Wat is de associatie tussen mediërende mechanismen (bijv. lichaamssamenstelling, hartslag, fysieke activiteit) met verminderde fysieke en psychosociale uitkomsten bij patiënten met HL, NHL, CLL en MM? Met andere woorden, waarom loopt een persoon risico?
Longitudinale population-based studie.
Onderzoekspopulatie
In totaal streven we naar het includeren van 980 patiënten met HL, NHL, CLL en MM voor de start van hun behandeling (baseline metingen).Het ziekteverloop en de behandeling verschilt sterk tussen patiënten met HL, NHL, CLL en MM. Vanwege deze verschillen streven we naar de inclusie van ongeveer 392 patiënten met CLL/laaggradig NHL, 392 patiënten met HL/hooggradig NHL en 196 patiënten met MM.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Om in aanmerking te komen voor deelname aan dit onderzoek, moet een proefpersoon aan de volgende criteria
voldoen:
- Gediagnosticeerd met HL, NHL, CLL of MM
- 18 jaar of ouder
- In staat om vragenlijsten in het Nederlands in te vullen (zowel op basis van taal als cognitief functioneren)
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Patiënten met cognitieve stoornissen of dementie en patienten in transitie naar palliatieve zorg worden niet opgenomen in de studie.
Patiënten die niet in staat zijn om Nederlands te lezen of te schrijven zullen worden uitgesloten, omdat zij geen Nederlandse vragenlijst kunnen invullen.
Patiënten die deelnemen aan de studie wordt gevraagd om een vragenlijst in te vullen op vijf verschillende momenten, verspreid over twee jaar. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten per keer. De afname van bloed (ong. 10 minuten per keer) is minimaal invasief en wordt zoveel mogelijk gecombineerd met reguliere bloedafnames in het ziekenhuis. Het dragen van de Fitbit, registreren van symptomen in de BijKankerApp en het invullen van de voedingsinname is ook minimaal invasief. Er zijn naar de aard van dit wetenschappelijke onderzoek geen risico's aan de metingen verbonden voor de proefpersoon.
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Alrijne Ziekenhuis
-
LangeLand Ziekenhuis
-
Reinier de Graaf Gasthuis
-
HagaZiekenhuis
-
Groene Hart Ziekenhuis
-
Laurentius Ziekenhuis
-
Amphia Ziekenhuis
-
Catharina Ziekenhuis
-
Jeroen Bosch Ziekenhuis
-
Maxima Medisch Centrum
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.